Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Společnost smýšlí ekologičtěji. E.ON odměnil nejlepší projekty

Lidé, ale i firmy se stále víc zajímají o životní prostředí, život kolem nás a ekologii. Svědčí o tom stále větší zájem o soutěž ekologických oskarů. V Praze se v úterý 23. června uskutečnilo slavnostní vyhlášení čtyř kategorií 7. ročníku mezinárodní soutěže E.ON Energy Globe Award ČR, jejímž iniciátorem je v České republice od roku 2008 energetická společnost E.ON.

„Celkem se nám do soutěže přihlásilo 373 projektů, což je nejvyšší počet v dosavadní historii soutěže,“ říká Michael Fehn, jednatel společnosti E.ON Česká republika. „Stále rostoucí popularita udílení ekologických oskarů mě velmi těší. Když jsme v roce 2008 tento projekt uvedli, s napětím jsme očekávali, jak ho veřejnost přijme. Tehdy přece jen energetické úspory nehýbaly společností,“ dodává Fehn. Nejmarkantnější nárůst organizátoři zaznamenali v kategorii Firma, Fehn si to vysvětluje tím, že podniky ocenění vnímají jako prestiž, ekologická soutěž je důležitá pro jejich image.

Ministr životního prostředí Richard Brabec, který letos převzal nad soutěží záštitu, v ní vidí ještě hlubší smysl: „Není mnoho projektů, které by potěšily srdce ekologovo a peněženku národohospodáře. Zde se skloubí obojí. Pro budoucnost není jiná cesta, než zkombinovat úsporu energií a snahu o ochranu prostředí. Bez toho se příliš dlouho žít nedá.“

Za vítěze v kategorii Obec, kde musí být vlastníkem, respektive plátcem projektu jakýkoli samosprávný celek v České republice, odborná komise určila projekt Základní školy Karla Melicha v Holicích, která je vůbec první veřejnou pasivní stavbou v České republice. Porotu zde kromě architektonického řešení zaujalo, že se nízkoenergetickou budovu podařilo postavit prakticky za běžné náklady.

Společnost Country Life uspěla v kategorii Firma s projektem přestavby zchátralých budov bývalého JZD v Nenačovicich u Berouna do podoby multifunkčního areálu v pasivním standardu. Ředitel společnosti Country Life Otakar Jiránek se k myšlence ekologicky šetrného života hlásí již od 90. let, kdy začal na českém trhu prosazovat biopotraviny.

„Už čtvrt století je našim cílem nejen zlepšovat oblast životního prostředí, ale i duševního a sociálního zdraví, kvalitu potravin, do čehož samozřejmě spadá i oblast ekologického zemědělství,“ říká Jiránek, který se někdy cítí jako novodobý Noe.

Možná právě proto nese ekocentrum Country Life název Archa. „Snažíme se zachránit společnost, která se dostává do slepé uličky,“ přibližuje Jiránek, jenž sám žije energeticky úsporným životem - v pasivním domě.

(rozhovor s Otakarem Jiránkem na portálech České Drbny již brzy)

Porota v tomto případě ocenila nejen samotnou stavbu, na níž se velkou měrou podílel architekt Aleš Brotánek, ale celkovou koncepci a přístup k řešení celého problému.

Projekty z oblasti ekologie, úspor energií a využívání obnovitelných zdrojů, které podporují ekologické myšlení mladých a veškeré takové aktivity uskutečněné pro mládež či školami hodnotila kategorie Mládež. Zde komise ocenila sdružení Tereza, které již od 90. let v České republice koordinuje programy ekologického vzdělávání pro mládež. Jako důvod porotci uvedli, že právě Tereza porozuměla tomu, jak napomoci vzdělávání mládeže. „Velké změny začínají od nejmenších, od mladé generace. Pracujeme se změnou jednání a inovacemi ve vzdělávání,“ říká Petr Daniš ze sdružení Tereza a s úsměvem dodává: „To, co teď řeknu, se vám asi nebude líbit, ale pracujeme na tom, aby za dvacet let už tato soutěž nebyla potřeba. Aby podobné projekty byly na denním pořádku a nebylo je potřeba hledat.“

V kategorii Kutil - mezi všemi malými i velkými projekty z oblasti ekologie, úspor energií a využívání obnovitelných zdrojů, které zpracoval člověk v domácnosti - si prvenství odnesl Pavol Floriš se svým unikátním zařízením pro čerpání a čištění vody za využití větrné energie.

Z vítězných projektů základních kategorií bude také letos vybrán celkový vítěz, o němž svým hlasováním rozhodne veřejnost. „Hlasovat je možné až do 20. září prostřednictvím SMS nebo na webových stránkách www.ekologickyoskar.cz a pro hlasující jsou připraveny hodnotné ceny od pořadatelů a partnerů soutěže. Celkový vítěz 7. ročníku soutěže E.ON Energy Globe Award ČR bude představen v říjnu na slavnostním vyhlášení, které již tradičně odvysílá Česká televize,“ vysvětluje Jitka Ničová z týmu E.ON Energy Globe Award ČR.

Přehled vítězů základních kategorií

Kategorie Obec

Vítěz: Základní umělecká škola Karla Malicha (město Holice)
V centru města Holice vznikla v roce 2014 první veřejná budova v České republice, která splňuje standardy pasivní výstavby. Při stavbě budovy byly využity nejmodernější technologie, což umožnilo dosažení energetické třídy náročnosti A. Přes snahu o dosažení pasivního standardu přitom nebyl překročen původní rozpočet a budova díky řadě chytrých technologických řešení maximálně využívá pasivní energetické zisky.

2. Vytápění rodinných domků v místní části Klužovice z bioplynové stanice ZD Dolní Hořice (Klužovická tepelná, vlastník město Chýnov)

3. Výstavba nízkoenergetické budovy pro ústav sociální péče Lidmaň (Kraj Vysočina)

Kategorie Firma

Vítěz: Ekocentrum ARCHA COUNTRY LIFE (Country Life)
Firma Country Life za posledních 10 let přebudovala nevzhledný areál zkrachovalého JZD do podoby multifunkčního areálu, v němž prodává biopotraviny a poskytuje také další služby veřejnosti. Z opuštěného seníku vznikl velkoobchodní sklad, prostor kravína posloužil jako sídlo společnosti, balírna či pekárna. V multifunkčním areálu pak může běžný návštěvník najít také řadu dalších objektů, jako jsou školicí střediska, knihovny, velkoobchod s potravinami či biokosmetikou.

2. Inteligentní systém EKOREG - Snížení nákladů na vytápění domů (WILKOP-trade)

3. Sprchový výměník NELA - Technologie pro úsporu energie (Ivan Sakal)

Kategorie Kutil

Vítěz: Větrné čerpadlo Pavla Floriše (Pavol Floriš)
Zařízení Pavla Floriše slouží nejen k jednoduchému odčerpání, ale také k vyčištění vody z vrtu či studny. Jak říká sám autor technologie, řada studen je otevřená a obsahuje velké množství mechanických nečistot. Jím speciálně upravené čerpadlo dokáže tyto nečistoty rozdrtit a společně se znečistěnou vodou odčerpat. Následně provádí její desinfekci, čímž se odstraní 99,9 % bakterií a virů, Technologii lze díky příznivé ceně i unikátnímu postupu, který si jeho autor nechal patentovat, využít po celém světě.

2. Plusový dům CHIMNEY -  První energeticky plusový rodinný dům v ČR (Rostislav Kubíček)

3. TerraSol House - Využití přebytků tepla z léta v zimním období (Miloš Kalousek)

Kategorie Mládež

Vítěz: Sdružení Tereza - Unikátní ekologické projekty pro školy (Sdružení Tereza)
Sdružení TEREZA již od 90. let minulého století v České republice koordinuje mezinárodně uznávané vzdělávací programy Ekoškola, GLOBE a Les ve škole. Na programech se aktivně podílí přes 4000 učitelů, jsou akreditovány ministerstvem školství a podporovány ministerstvem životního prostředí. Dnes se programů účastní přes 730 základních i středních škol a více než 94 tisíc dětí.

2. Elektrický traktor -  Funkční prototyp na elektrický pohon (Střední odborné učiliště zemědělské a služeb Dačice)

3. Vzdělávací centrum Otevřená zahrada (Nadace Partnerství)

Soutěž E.ON Energy Globe Award ČR, známá mezi odbornou i laickou veřejností jako ekologický oskar, oceňuje projekty a inovativní nápady z oblasti životního prostředí a úspor energií. Její 7. ročník letos přilákal rekordní počet autorů ekologických projektů. Přihlášené projekty byly také letos hodnoceny ve čtyřech základních kategoriích Obec, Firma, Mládež a Kutil, jejichž vítěze zvolila odborná komise pod záštitou Akademie věd ČR. Autoři vítězných projektů si převzali odměny včetně roční zápůjčky vozu ŠKODA Citigo G-TEC s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG).

V roce 2013 byla poprvé vyhlášena kategorie Nápad, v níž jsou hodnoceny projekty, které na svou realizaci teprve čekají. Předkladatel vítězného projektu této kategorie získá finanční i odbornou podporu k realizaci svého nápadu.

Napsala : Eva Fryšarová

Štítky projekt, Česko, E.ON, soutěž, Energy Globe, ekologie, COUNTRY LIFE, Praha, Holice, Richard Brabec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společnost smýšlí ekologičtěji. E.ON odměnil nejlepší projekty | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.