Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tropy nás během následujícího týdne určitě nečekají. Místy se objeví i dešťové přeháňky

Červenec na rozdíl od června zřejmě nebude přepisovat teplotní rekordy, podle meteorologů jsou před námi spíše chladnější dny. Rozhodně nemůžeme počítat s tropickými třicítkami.

I nadále potrvá sucho, meteorologové očekávají pouze lokální přeháňky a bouřky.

V období od 8. července do 4. srpna bude podle meteorologů chladnější první a třetí předpovědní týden. V těchto týdnech průměry denních maximálních teplot vyšplhají lehce nad 22 stupňů Celsia. V týdnu od 15. července dosáhnou zhruba 24 stupňů a v posledním týdnu 26 stupňů Celsia.

Dlouhodobá průměrná teplota pro toto období je 18,6 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1961, kdy průměr činil 15,5 stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr 22,4 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1994.

„Srážky, jako obvykle v letním období, budou mít převážně lokální charakter (přeháňky, bouřky), proto se situace v oblastech, kde přetrvává srážkový deficit, výrazně nezlepší," uvedli meteorologové. Z hlediska celkového množství srážek by mělo být období následujících čtyř týdnů průměrné.

Průměrný úhrn srážek pro období následujících čtyř týdnů je 77 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 spadlo zatím nejvíc srážek v roce 1981, kdy meteorologové naměřili 151 milimetrů. Nejméně napršelo v roce 1990 s úhrnem 12 litrů na metr čtvereční.

Jak bude tento týden? 

Dnes bude podle meteorologů polojasno, přechodně oblačno, teploty odpoledne se budou pohybovat mezi 19 až 23 stupni Celsia.

Úterý bude, co se počasí týče, obdobné. Velmi ojediněle se dostaví přeháňky, odpolední teploty se dostanou k 18 až 22 stupňům.

Velkou změnu nemůžeme čekat ani ve středu, kdy se rtuť teploměru zastaví na 19 a 23 stupních Celsia. Bude polojasno až skoro jasno, přes den až oblačno, ojediněle s deštěm a přeháňkami.  

Více deštivý by mohl být čtvrtek, kdy se srážky podle meteorologů objeví až na 60 procentech území České republiky. Teploty se během odpoledne dostanou k 20 až 24 stupňům Celsia.

Déšť na většině území by se měl objevit také v pátek, kdy se rtuť teploměru během odpoledne zastaví na 20 až 24 °C.

Podobné teploty meteorologové hlásí i na víkend. Sobota by mohla být více deštivá než neděle.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky předpověď, počasí, výhled, teplota, déšť, meteorologové, léto, stupeň Celsia, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tropy nás během následujícího týdne určitě nečekají. Místy se objeví i dešťové přeháňky | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.