Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Přesolené vegety aneb čím si doopravdy dochucujeme jídlo

 
sobota, 18. srpna 2018, 15:38

Zeleninové kořenicí směsi jsou běžnou součástí mnoha jídel. Profesionální kuchaři se použití umělých dochucovadel většinou brání, ale laici k nim bývají shovívaví. Vědí však, co všechno si se žlutým práškem přisypou do hrnce? Spotřebitelský časopis dTest porovnal složení 18 univerzálních ochucujících přípravků se sušenou zeleninou. Zjistil, že v průměru obsahují téměř 60 procent soli, ale jen 20 procent zeleniny.

Podle návodů na obalech dokáže žlutá sypká směs dodat správnou chuť polévkám, masu i omáčkám. „V českých obchodech jsme nakoupili 15 výrobků známých i privátních značek. Do porovnání jsme zařadili také tři směsi určené pro zahraniční trhy – dvě z Německa a jednu z Polska,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Kvalitu „veget“ posuzoval dTest podle složení uvedeného na obalu výrobků. Mezi hodnoticí kritéria dTestu patřil obsah soli, zeleniny a různých přídatných látek. Srovnání ukázalo, že obsah 16 zeleninových kořenicích směsí tvoří z více než poloviny sůl. Sůl je totiž v porovnání se sušenou zeleninou výrazně levnější surovina a jejím vyšším podílem si mohou výrobci zlevňovat produkci. Nejvíc soli obsahují přípravky Solčanka Zeleninové ochucovadlo s mořskou solí (68 %), Albert/ah Basic Food Flavour Improver (69 %) a z Polska dovezený výrobek Culineo Doprawka, u nějž sůl tvořila 69 % celého obsahu sáčku.

Češi mají mezi evropskými státy druhou nejvyšší denní spotřebu soli, a to 13,8 g na hlavu. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) by přitom denní příjem soli neměl překročit 5 g. „Slaná chuť postupně otupuje naše chuťové pohárky, a proto pro stejné chuťové procítění potřebujeme větší množství soli. To je spojeno se zdravotními problémy: zadržuje se voda v těle – vznikají otoky, vysoký krevní tlak, může být problém i s ledvinami. Pokud je zároveň malý příjem draslíku, může dojít i k nerovnováze koncentrací draslíku a sodíku,“ vysvětluje nutriční terapeutka Hana Střítecká. 


Nejčastěji směsi obsahují mrkev, celer, pastinák, petržel a cibuli. Velké rozdíly mezi „vegetami“ byly v množství použité zeleniny. Nejvyšší hodnotou se pochlubila Terezia Company Vegi Vegi Zeleninová ochucovací směs s 57 % zeleniny a bylin. Protipólem byl kořenicí přípravek Knorr Aromat s 3,4 % sušené cibule a česneku.

Výrobci přidávají do směsí i všemožné „zlepšující“ přísady. Na obalu najdeme přídavek cukrů, tuku, látek zvýrazňujících chuť a vůni, extraktu z kvasnic, barviv, aromat a zahušťujících přísad – škrobu či krupice. „Nejdříve jsme spočítali, kolik prostoru pro zlepšující látky ve výrobcích zbylo. Nejlépe z tohoto pohledu vyšla Vegi Vegi Zeleninová ochucovací směs, kde po součtu soli a sušené zeleniny připadalo na ostatní přísady jen 3,5 %. Naopak nejvíce prostoru ponechalo zlepšovadlům ochucovadlo Knorr Aromat, a to 39 %,“ komentuje Hana Hoffmannová.

Na srovnávaných výrobcích se spotřebitel setká s ingrediencemi zvýrazňujícími chuť a vůni, typicky éčkem glutamanem sodným, nebo s extraktem z droždí a bílkovinnými hydrolyzáty. Úplně bez zvýrazňovačů chuti – čistého glutamanu i kvasnicového extraktu – se obešly pouze dvě ochucovadla: Vegi Vegi Zeleninová ochucovací směs a Solčanka Zeleninové ochucovadlo s mořskou solí. Srovnání zeleninových ochucujících směsí najdete na webu www.dtest.cz.

Kompletní výsledky přineslo srpnové vydání časopisu dTest.

Tipy dTestu

Kořenicí směs ze soli a sušené zeleniny si můžete snadno vyrobit doma sami. Stačí jen natenko nakrájet či nastrouhat mrkev, celer nebo petržel a usušit v sušičce nebo troubě. Ten, kdo nemá čas na domácí přípravu, se může vydat na nákup do Německa. Na německém trhu lze koupit kořenicí směsi typu veget, které obsahují 100 % zeleniny bez přídavku čehokoliv jiného. 

Tisková zpráva
 


 

Kam dál?

Co s kilem mirabelek? Do marmelády!

sobota, 28. července 2018, 15:04

Vzpomínám si na jednu moji skvělou profesorku, která strávila kus svého života na cestách s manželem diplomatem a tak poznala...

DRBNA VAŘÍ: Slaný koláč s mascarpone a slaninou nebo kuřátko s...

středa, 11. července 2018, 10:18

Většina receptů tu byla doposud kromě jednoho jediného bez masa. Dnes si dáme trošku změnu, i když moje tolik oblíbená zelenina...

DRBNA VAŘÍ: V hlavní roli zelenina. Ta zelená. Maximálně žlutá…

pondělí, 25. června 2018, 08:26

I když naše domácnost neoplývá prostory pro pěstování vlastní zeleniny, tento a minulý týden byly u nás ve znamení cuket....

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

SOUTĚŽ: Na původu záleží. České kuře, Vodňanské kuře

Valí se na vás ohromná množství reklam snažící se zaujmout vaši pozornost? Rádi byste vybrali to nejlepší, ale přestáváte se v nabídce orientovat? Jak poznat zaručeně český výrobek, aniž byste trávili dlouhé chvíle luštěním etiket? Kuře s rodokmenem, jak už z názvu vypovídá, se hrdě hlásí ke svému českému původu, otevřeně ho přiznává a nestydí se za něj. Každý ví, že jedině Kuře s rodokmenem má garantovaný původ, vyrůstá na českých farmách, zobe české krmivo, je pod neustálým veterinárním dohledem a zpracovává ho tým zaměstnanců české společnosti Vodňanská drůbež.

STUDIE: Neobydlených bytů jsou v Praze nižší jednotky procent

Podíl neobydlených bytů na celkovém bytovém fondu v Praze jsou nižší jednotky procent. Vyplývá to ze studie poradenské firmy KPMG, kterou máme k dispozici. Podle posledních dostupných údajů je v hlavním městě 46 tisíc neobydlených bytů, bytový fond tvoří zhruba 600 tisíc bytů. Jak uvedl odborník na nemovitosti v KPMG Pavel Dolák, počet skutečně prázdných bytů je menší.

Zeman vyznamená Klause či Kusturicu, Babiš již seznam podepsal

Bývalý prezident Václav Klaus, válečný veterán Emil Boček, srbský filmový režisér Emir Kusturica nebo prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala by měli být mezi osobnostmi oceněnými prezidentem Milošem Zemanem letos 28. října. Pražský hrad seznam vyznamenaných každoročně tají, některá jména ale v uplynulých měsících zveřejnil sám Zeman. Ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš řekl, že všichni kandidáti na vyznamenání již o rozhodnutí prezidenta ví. Seznam také již spolupodepsal premiér Andrej Babiš (ANO).