Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Co s kilem mirabelek? Do marmelády!

Vzpomínám si na jednu moji skvělou profesorku, která strávila kus svého života na cestách s manželem diplomatem a tak poznala spoustu rozličných kultur a hlavně lidí. A tahle moje milá profesorka, ze které se postupně stala také jedna z přítelkyň, byť má dceru stejného věku, jako jsem já, vždycky s cigaretou ve své pěstěné ruce prohlašovala, že otročení v kuchyni není nic pro ni. A potom strávila týden na jižní Moravě ve společnosti mé maminky. V kuchyni plné zavařovacích sklenic, domů si vezla spousty marmelád a kdoví, čeho všeho.

Tak přesně na tuto profesorku jsem si teď vzpomněla, když jsem obdržela zhruba kilo mirabelek a nevěděla, co si s nimi počít. A ač jsem se taky dřív vymezovala proti “otročení” v kuchyni, jala jsem se vyrábět marmeládu. A víte co? Kombinace kyselejších mirabelek společně s meruňkami je skvělá a marmeláda byla hotová hned, pokud nepočítám vypeckovávání, které čas zabere. Výrobu marmelády budeme mít z krku jedna dvě a jako další bude konečně následovat recept na maso, které je opravdu maso. Ne ryba nebo kuře, ale pěkně vepřové!

Na cca šest skleniček marmelády, kterou uděláte radost i někomu z vašich blízkých budete potřebovat:
1kg mirabelek
250 g meruněk 
1250 g cukru krupice
Želírovací cukr (pro nezkušené - seženete v obchodě přesně pod tímto názvem) 

Postup myslím nemusím nijak složitě rozepisovat, ovoce zbavte pecek, nakrájejte na menší kousky, do hrnce přidejte dvě lžíce cukru krupice, želírovací cukr, promíchněte a cca po dvou minutách přidejte zbytek cukru a vařte, dokud nebude ovoce úplně napadrť. Kdo nechcete kousky vůbec žádné, rozmixujte tyčovým mixérem. Na talířku vyzkoušejte, jestli marmeláda dostatečně tuhne a pokud ano, naplňte skleničky, které následně otočíte dnem vzhůru, aby se zakonzervovaly. 

Druhý recept je na velmi jednoduchou a přitom báječnou vepřovou panenku - doma jsme měli chuť na maso a právě panenka byla ještě ze zabijačky uložená v mrazáku. Tomuhle libovému kousku vepřového stačí jen pár minut na pánvi a následně chvíle v troubě, nakrájení na tenké plátky a trocha zeleniny k tomu, aby z něj byla lehká večeře.

Pořiďte si: 

kus vepřové panenské svíčkové 
dvě polévkové lžíce hořčice
lžíce olivového oleje
sůl
pepř
bylinky
Chcete-li dělat plněnou, přikupte např. balíček mozzarelly nebo špenátu, dají se i sušená rajčata a jsou tam chuťově fajn

Panenku odblaňte a očistěte. Můžete ji udělat i plněnou, třeba mozzarellou, kterou si nakrájíte na menší kousky a následně jí maso naplníte. Smíchejte si hořčici s trochou olivového oleje a nasekanými bylinkami a nechejte maso chvíli v marinádě odpočinout. Mezitím si vyhřejte si troubu na 180°C a také si rozpalte pánev, na které maso orestujete, ať se pěkně zatáhne a nepustí ven šťávu. Jakmile bude mít ze všech stran zlatou barvu, přesuňte ho na pekáček a do trouby, cca na půl hodiny. Panenka by neměla být vysušená ale naopak krásně růžová a šťavnatá, tak na to myslete. Příloha je u nás jasná, zeleninový salát aneb jakákoli zelenina, kterou najdete v ledničce s trochou olivového oleje, soli a pepře a pečivo. Potřebujete-li k masu brambory, samozřejmě si je dejte. Nebo jakoukoli jinou přílohu, kterou máte rádi! 

Autoři | Foto drbna vaří, recepty, marmelády

Štítky marmeláda, slivoň mirabelka, kuchyně, maso, cukr, Jihomoravský kraj, olivový olej

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co s kilem mirabelek? Do marmelády! | Život a styl | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.