Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Co s kilem mirabelek? Do marmelády!

 
sobota, 28. července 2018, 15:04

Vzpomínám si na jednu moji skvělou profesorku, která strávila kus svého života na cestách s manželem diplomatem a tak poznala spoustu rozličných kultur a hlavně lidí. A tahle moje milá profesorka, ze které se postupně stala také jedna z přítelkyň, byť má dceru stejného věku, jako jsem já, vždycky s cigaretou ve své pěstěné ruce prohlašovala, že otročení v kuchyni není nic pro ni. A potom strávila týden na jižní Moravě ve společnosti mé maminky. V kuchyni plné zavařovacích sklenic, domů si vezla spousty marmelád a kdoví, čeho všeho.

Tak přesně na tuto profesorku jsem si teď vzpomněla, když jsem obdržela zhruba kilo mirabelek a nevěděla, co si s nimi počít. A ač jsem se taky dřív vymezovala proti “otročení” v kuchyni, jala jsem se vyrábět marmeládu. A víte co? Kombinace kyselejších mirabelek společně s meruňkami je skvělá a marmeláda byla hotová hned, pokud nepočítám vypeckovávání, které čas zabere. Výrobu marmelády budeme mít z krku jedna dvě a jako další bude konečně následovat recept na maso, které je opravdu maso. Ne ryba nebo kuře, ale pěkně vepřové!

Na cca šest skleniček marmelády, kterou uděláte radost i někomu z vašich blízkých budete potřebovat:
1kg mirabelek
250 g meruněk 
1250 g cukru krupice
Želírovací cukr (pro nezkušené - seženete v obchodě přesně pod tímto názvem) 

Postup myslím nemusím nijak složitě rozepisovat, ovoce zbavte pecek, nakrájejte na menší kousky, do hrnce přidejte dvě lžíce cukru krupice, želírovací cukr, promíchněte a cca po dvou minutách přidejte zbytek cukru a vařte, dokud nebude ovoce úplně napadrť. Kdo nechcete kousky vůbec žádné, rozmixujte tyčovým mixérem. Na talířku vyzkoušejte, jestli marmeláda dostatečně tuhne a pokud ano, naplňte skleničky, které následně otočíte dnem vzhůru, aby se zakonzervovaly. 

Druhý recept je na velmi jednoduchou a přitom báječnou vepřovou panenku - doma jsme měli chuť na maso a právě panenka byla ještě ze zabijačky uložená v mrazáku. Tomuhle libovému kousku vepřového stačí jen pár minut na pánvi a následně chvíle v troubě, nakrájení na tenké plátky a trocha zeleniny k tomu, aby z něj byla lehká večeře.

Pořiďte si: 

kus vepřové panenské svíčkové 
dvě polévkové lžíce hořčice
lžíce olivového oleje
sůl
pepř
bylinky
Chcete-li dělat plněnou, přikupte např. balíček mozzarelly nebo špenátu, dají se i sušená rajčata a jsou tam chuťově fajn

Panenku odblaňte a očistěte. Můžete ji udělat i plněnou, třeba mozzarellou, kterou si nakrájíte na menší kousky a následně jí maso naplníte. Smíchejte si hořčici s trochou olivového oleje a nasekanými bylinkami a nechejte maso chvíli v marinádě odpočinout. Mezitím si vyhřejte si troubu na 180°C a také si rozpalte pánev, na které maso orestujete, ať se pěkně zatáhne a nepustí ven šťávu. Jakmile bude mít ze všech stran zlatou barvu, přesuňte ho na pekáček a do trouby, cca na půl hodiny. Panenka by neměla být vysušená ale naopak krásně růžová a šťavnatá, tak na to myslete. Příloha je u nás jasná, zeleninový salát aneb jakákoli zelenina, kterou najdete v ledničce s trochou olivového oleje, soli a pepře a pečivo. Potřebujete-li k masu brambory, samozřejmě si je dejte. Nebo jakoukoli jinou přílohu, kterou máte rádi! 

Napsal(a) Drbna Foodblogerka | Foto drbna vaří, recepty, marmelády
 


 

Kam dál?

DRBNA VAŘÍ: Slaný koláč s mascarpone a slaninou nebo kuřátko s...

středa, 11. července 2018, 10:18

Většina receptů tu byla doposud kromě jednoho jediného bez masa. Dnes si dáme trošku změnu, i když moje tolik oblíbená zelenina...

DRBNA VAŘÍ: V hlavní roli zelenina. Ta zelená. Maximálně žlutá…

pondělí, 25. června 2018, 08:26

I když naše domácnost neoplývá prostory pro pěstování vlastní zeleniny, tento a minulý týden byly u nás ve znamení cuket....

DRBNA VAŘÍ: Do vedra saláty

pondělí, 18. června 2018, 11:03

V minulém díle blogu jsem vás posílala na piknik a přinesla vám tipy na to, co zabalit s sebou a tak se rovnou ptám, jestli se...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

SOUTĚŽ: Na původu záleží. České kuře, Vodňanské kuře

Valí se na vás ohromná množství reklam snažící se zaujmout vaši pozornost? Rádi byste vybrali to nejlepší, ale přestáváte se v nabídce orientovat? Jak poznat zaručeně český výrobek, aniž byste trávili dlouhé chvíle luštěním etiket? Kuře s rodokmenem, jak už z názvu vypovídá, se hrdě hlásí ke svému českému původu, otevřeně ho přiznává a nestydí se za něj. Každý ví, že jedině Kuře s rodokmenem má garantovaný původ, vyrůstá na českých farmách, zobe české krmivo, je pod neustálým veterinárním dohledem a zpracovává ho tým zaměstnanců české společnosti Vodňanská drůbež.

STUDIE: Neobydlených bytů jsou v Praze nižší jednotky procent

Podíl neobydlených bytů na celkovém bytovém fondu v Praze jsou nižší jednotky procent. Vyplývá to ze studie poradenské firmy KPMG, kterou máme k dispozici. Podle posledních dostupných údajů je v hlavním městě 46 tisíc neobydlených bytů, bytový fond tvoří zhruba 600 tisíc bytů. Jak uvedl odborník na nemovitosti v KPMG Pavel Dolák, počet skutečně prázdných bytů je menší.

Zeman vyznamená Klause či Kusturicu, Babiš již seznam podepsal

Bývalý prezident Václav Klaus, válečný veterán Emil Boček, srbský filmový režisér Emir Kusturica nebo prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala by měli být mezi osobnostmi oceněnými prezidentem Milošem Zemanem letos 28. října. Pražský hrad seznam vyznamenaných každoročně tají, některá jména ale v uplynulých měsících zveřejnil sám Zeman. Ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš řekl, že všichni kandidáti na vyznamenání již o rozhodnutí prezidenta ví. Seznam také již spolupodepsal premiér Andrej Babiš (ANO).