Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DRBNA VAŘÍ: Do vedra saláty

 
pondělí, 18. června 2018, 11:03

V minulém díle blogu jsem vás posílala na piknik a přinesla vám tipy na to, co zabalit s sebou a tak se rovnou ptám, jestli se vám tipy líbily? Tentokrát piknikovat nebudete, (i když vlastně proč byste nemohli), vyhneme se ale sendvičům a recepty pojmeme jako více osvěžující, protože se to právě v těchto dusnech a vedrech hodí a stejně nikdo nemá chuť na těžká jídla a složité vyvařování. Saláty si doma zvládnete udělat levou zadní, zasytí, skvěle chutnají a můžete si je klidně vzít i do krabičky do práce.

Salát s rukolou a jahodami

Jahod je teď všude kolem nás spousta, můžete si je sami natrhat na speciálních polích, pokud máte čas a nerostou vám na zahrádce, nebo se dají koupit čerstvě nasbírané. A nemusíte je používat jen do sladkých jídel, i když takové tvarohové knedlíky s jahodami a nastrouhaným perníkem jsou mňam! My si dnes přidáme jahody do salátu s rukolou a čerstvým sýrem. Kdo jste tuhle kombinaci ještě nezkoušeli, vřele doporučujeme! Pokud je pro vás rukola moc hořká, vyměňte ji za polníček nebo jakoukoli směs salátů, je to o vaší chuti, super je i čerstvý špenát. A až si budete salát dávat, doplňte ho o skleničku sektu nebo šampaňského, v nejlepším případě suchého. Skvěle se doplňují!

Budete potřebovat:
300gr. rukoly nebo jiných salátů
150gr. jahod
150gr. čerstvého sýra (prodává se jako sýr do salátů)
polévkovou lžíci medu
hrst ořechů (vlašské chutnají nejlíp)
olivový olej
balsamikový ocet
(pokud máte raději sladší, přiberte balzamikovou redukci)

Jahody si nakrájejte na čtvrtky, smíchejte s rukolou/saláty/špenátem, přidejte sýr a ořechy. V hrníčku si promíchejte zálivku z olivového oleje a balzamika, ideálně v poměru 4 lžíce oliv. oleje, lžíce balzamika a přidejte med. Zalijte salát a podávejte. S opečenou bagetou, steakem nebo jen tak.

Čočkový salát s balkánem, rajčaty a koriandrem

Nedávno jsem vyrazila s partou kamarádek na výlet a po cestě padla řeč právě na koriandr, který do salátu níže dávám já. A jak jsem zjistila, svět se opravdu dělí na dva tábory. Nás, kteří koriandr milujeme a pak na ostatní, kteří ho úplně nenávidí a jeho chuť jim připomíná mýdlo. Proto rovnou píšu všem, kteří se řadíte do skupiny „koriandrnesnášejících“, vyměňte koriandr za čerstvou mátu a salát si udělejte tak jako tak.

Pořiďte si:
1 nebo 2 hrníčky čočky (záleží na tom, kolik salátu chcete dělat)
1 Červenou cibuli
Jarní cibulku (někdo jí říká pochoutková)
Balkán nebo fetu, záleží, co máte raději
300gr. cherry rajčátek
Svazek koriandru nebo již výše zmiňované máty
Olivový olej
Sůl, pepř

Čočku uvařte dle návodu na balení, následně propláchněte studenou vodou ať ji máte rychle studenou. Rajčata nakrájejte na půlky, pokud jsou větší tak na čtvrtiny, červenou cibuli nadrobno, jarní cibulku na kolečka. Přidejte nakrájený sýr na kostičky, nasekané bylinky, čím víc tím líp, vůbec se toho nemusíte bát, oboje dodají salátu úplně geniální čerstvost, zalijte olivovým olejem, posolte a opepřete. Nechte v lednici zaležet, následně dochuťte a můžete servírovat. My jíme doma tenhle salát jen tak, když k němu ale uděláte třeba pečenou rybu, bude to určitě taky super!

Napsal(a) Drbna Foodblogerka | Foto pixabay.com
 


 

Kam dál?

DRBNA VAŘÍ: Vyrazte ven. I s jídlem!

úterý, 29. května 2018, 12:31

Tohle jaro, které přešlo rovnou do léta, dělá spoustě lidí včetně mě strašnou radost. A vám? Člověk funguje hned tak nějak líp,...

DRBNA VAŘÍ: Sladké snídaně trošku jinak

pondělí, 14. května 2018, 08:21

V prvním díle drbního foodblogu jsem se věnovala slaným „basic“ snídaním a teď je na čase podívat se na ty sladké. Spousta z nás...

DRBNA BARISTKA: Jak poznat kvalitní výběrovou kávu aneb jak se při...

středa, 9. května 2018, 16:09

S kávou se většina z nás setkává dnes a denně, avšak bohužel ne vždy jde o kávu kvalitní. Ale znáte to, kolikrát potřebujeme kávu...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

SOUTĚŽ: Na původu záleží. České kuře, Vodňanské kuře

Valí se na vás ohromná množství reklam snažící se zaujmout vaši pozornost? Rádi byste vybrali to nejlepší, ale přestáváte se v nabídce orientovat? Jak poznat zaručeně český výrobek, aniž byste trávili dlouhé chvíle luštěním etiket? Kuře s rodokmenem, jak už z názvu vypovídá, se hrdě hlásí ke svému českému původu, otevřeně ho přiznává a nestydí se za něj. Každý ví, že jedině Kuře s rodokmenem má garantovaný původ, vyrůstá na českých farmách, zobe české krmivo, je pod neustálým veterinárním dohledem a zpracovává ho tým zaměstnanců české společnosti Vodňanská drůbež.

STUDIE: Neobydlených bytů jsou v Praze nižší jednotky procent

Podíl neobydlených bytů na celkovém bytovém fondu v Praze jsou nižší jednotky procent. Vyplývá to ze studie poradenské firmy KPMG, kterou máme k dispozici. Podle posledních dostupných údajů je v hlavním městě 46 tisíc neobydlených bytů, bytový fond tvoří zhruba 600 tisíc bytů. Jak uvedl odborník na nemovitosti v KPMG Pavel Dolák, počet skutečně prázdných bytů je menší.

Zeman vyznamená Klause či Kusturicu, Babiš již seznam podepsal

Bývalý prezident Václav Klaus, válečný veterán Emil Boček, srbský filmový režisér Emir Kusturica nebo prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala by měli být mezi osobnostmi oceněnými prezidentem Milošem Zemanem letos 28. října. Pražský hrad seznam vyznamenaných každoročně tají, některá jména ale v uplynulých měsících zveřejnil sám Zeman. Ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš řekl, že všichni kandidáti na vyznamenání již o rozhodnutí prezidenta ví. Seznam také již spolupodepsal premiér Andrej Babiš (ANO).