Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Před pěti lety útočila ve Žďáru psychicky nemocná žena. Tehdy ubodala studenta a další tři lidi zranila

Tragédie ve Žďáru nad Sázavou, kde před pěti lety, 14. října, psychicky nemocná žena ubodala studenta a další tři lidi zranila, vyvolala debatu o léčbě psychicky nemocných. Kvůli kauze rezignoval ředitel léčebny v Opavě, kde nemocná předtím pobývala.

Do střední školy obchodní ve Žďáru vtrhla toho dne kolem 07:30 šestadvacetiletá žena z Ostravska a pobodala několik studentů. Útočnici Barboru Orlovou zneškodnili elektrickým paralyzérem a policie ji obvinila z vraždy a braní rukojmích. Podle znaleckých posudků ale nebyla pachatelka v době činu příčetná.

Do února 2014 útočnice pobývala v opavské psychiatrické léčebně. Podle tehdejší ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) soud, který ženu propustil z ústavního do ambulantního léčení, důsledně nerespektoval trestní řád. Vůbec se prý nezabýval zásadní otázkou, zda neznamená pobyt ženy na svobodě nebezpečí. Propuštění ženy z léčebny označil za systémovou chybu i prezident Miloš Zeman.

Medaile za hrdinství in memoriam 

Zeman udělil zesnulému Medaili za hrdinství in memoriam, je mu také věnována dubová alej, která byla zasázena u rybníka v Novém Veselí nedaleko Žďáru. Škola mladíkovi v květnu 2015 na své budově odhalila pamětní desku.

Trestní stíhání Orlové státní zástupce začátkem dubna 2015 zastavil. Rodiče zemřelého studenta proti tomu vznesli stížnost, kterou v květnu žalobci zamítli. Žena byla umístěna do detenčního ústavu, se stížností u vrchního soudu neuspěla. Podle znalců trpí schizofrenií a v ústavu nadále zůstává i podle rozhodnutí soudu z letošního července.

Autoři | Foto Drbna

Štítky útok, schozifrenie, úmrtí, Žďár nad Sázavou, Opava, Miloš Zeman, Orlová, Helena Válková, ANO 2011, okres Ostrava-město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před pěti lety útočila ve Žďáru psychicky nemocná žena. Tehdy ubodala studenta a další tři lidi zranila | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.