Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Žďárské kino Vysočina bude mít na podzim nové plátno a lepší zvuk

Městské kino Vysočina ve Žďáru nad Sázavou bude mít do podzimu nové plátno a kvalitnější systém zvuku. Na projekt za 2,4 milionu korun přispěl fond kinematografie 150 tisíc korun. Vyplývá to z údajů, které poskytl žďárský starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město) a městská organizace Kultura Žďár. Město investovalo do budovy kina a jeho vybavení i v minulých letech. Mimo jiné šlo o digitalizaci promítací technologie a výměnu sedaček za nové pohodlnější.

Kino se podle starosty zařadilo mezi nejnavštěvovanější v Česku mimo multikina. Nový projekt chce město uskutečnit o letních prázdninách. „Čili, řekněme, od září by návštěvníci kina mohli mít obrazový zážitek z filmu rozšířený i o kvalitativně vyšší zvuk,“ řekl Martin Mrkos. Dodal, že dalším ze zvažovaných záměrů je vytvořit v budově kina menší sál pro tři desítky lidí, který by sloužil pro promítání žánrově úzce profilovaných filmů.

PSALI JSME: Žďárské kino má po rekonstrukci pohodlnější sedačky. Divákům se otevře dnes večer

Loni podle statistik městské organizace navštívilo filmové projekce přes 46 700 lidí. V předcházejících třech letech se roční návštěvnost pohybovala od 20 tisíc do 29 tisíc lidí. V roce 2017, kdy bylo kino kvůli rekonstrukci za více než deset milionů korun od února do června uzavřené, přišlo diváků 25 600.

Mezi 27 žadateli, kteří dostali od Státního fondu kinematografie dotaci na digitalizaci a modernizaci kin v letech 2018 až 2019, byla z Vysočiny ještě organizace Jupiter club z Velkého Meziříčí. Dotaci 300 tisíc korun použila na lednovou výměnu sedaček v tamním kině, která stála asi 1,3 milionu. Počet míst v kinosále klesl z 260 na 191. „Sice jsme snížili kapacitu, ale vytvořili jsme komfortní prostřední pro naše diváky,“ řekl jednatel Milan Dufek. Uvedl, že lidé díky tomu tolik neujíždějí do multikin v Jihlavě nebo v Brně.

Autoři | Foto www.zdarskypruvodce.cz

Štítky kino, Vysočina, modernizace, zvuk, obraz, Kraj Vysočina, Žďár nad Sázavou, kinematografie, Martin Mrkos, Česko, Milan Dufek, Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie, plátno, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žďárské kino Vysočina bude mít na podzim nové plátno a lepší zvuk | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.