Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Novém Veselí začala oblíbená ptačí reality show. Čapí samec v hnízdě čeká na svou milou

Už od roku 2006 mohou lidé nejen z Vysočiny, ale i z celé republiky sledovat čapí rodinu v Novém Veselí. Umožňuje jim to webkamera, která rodinu čápa bílého v jejich hnízdě sleduje 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.

Aktuálně je podle kamery zatím přítomný jen samec, což je pro čápa bílého typické. Samečci koncem března nebo začátkem dubna obsazují pokud možno loňské hnízdo a hájí ho před ostatními samci.  Po příletu samice se na hnízdě oba ptáci zdraví hlasitým klapáním zobákem. Hnízdo stavějí oba ptáci na střechách, komínech, sloupech, stromech, speciálních podložkách a jiných vyvýšených místech.

Čáp bílý: Délka těla je 95–110 cm a rozpětí křídel 180–218 cm, samec je o něco větší než samice. Hmotnost se pohybuje v rozmezí 2,3–4,4 kg. Ve zbarvení převažuje bílá barva, letky jsou černé, zobák a nohy červené. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně, mladý pták má matněji červený zobák s tmavou špičkou. Typickým zvukovým projevem je klapání zobákem, kterým se ozývá hlavně na hnízdě. Hnízdí jednotlivě nebo ve volných koloniích v otevřené zemědělské krajině s přístupem k bažinatým říčním břehům, mokřadům a zaplavovaným územím.

Oblíbenou ptačí „reality show“ můžete kdykoliv sledovat ZDE.

Foto pixabay.com

Štítky čáp bílý, kamera, on-line, hnízdo, jaro, Nové Veselí, ptáci, Kraj Vysočina, reality show, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Novém Veselí začala oblíbená ptačí reality show. Čapí samec v hnízdě čeká na svou milou | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.