Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Ve Velkém Meziříčí stavbaři dokončili nový most přes říčku Balinku

Ve Velkém Meziříčí stavbaři dokončili nový most, po němž vede místní silnice přes říčku Balinku v Třebíčské ulici. Nahradil stoletou užší mostní konstrukci. Památkáři chtěli, aby byl původní most rekonstruován nebo nahrazen replikou. Most ale nebyl památkově chráněný a krajský úřad bourání nezastavil. Při demolici šla mostovka k zemi rychleji, než stavební firma avizovala. Práce podle ní ale probíhaly podle technologických postupů.

Investorem stavby bylo město. Nový most je dlouhý 24 metrů a na šířku měří skoro 13 metrů, po jeho stranách vede chodník a cyklostezka. Stavbu za 17,6 milionu korun bez daně prováděla firma Mitrenga-stavby, součástí byly i úpravy okolí. „Vzniklo nové parkoviště, jsou tam nové chodníky. Zase se nám střed města trošku modernizoval," řekl starosta Josef Komínek (ČSSD) při příležitosti dnešního zprovoznění silnice přes most.

Původní most s výraznými betonovými oblouky od brněnské firmy Ferrobeton byl z roku 1924. Podle dřívějšího vyjádření Národního památkového ústavu (NPÚ) byl hodnotným příkladem dopravní stavby z počátku 20. století. Na Vysočině je takový most ještě v Hořepníku, další v Jimramově v roce 2013 nahradila replika.

„Pro Velké Meziříčí je stržení historického mostu nenahraditelnou ztrátou a je ke škodě věci, že nebylo využito alespoň kompromisního návrhu Národního památkového ústavu (NPÚ) na výstavbu repliky mostu v dimenzích splňujících současné dopravní potřeby," sdělil ředitel telčského pracoviště NPÚ Pavel Macků ve čtvrtek.

Památkáři loni ve vyjádření k záměru města na přestavbu mostu uvedli, že pokud je most v památkové zóně, měl by být rekonstruován nebo nahrazen replikou. Starosta Komínek koncem května informoval média o tom, že podle krajského odboru dopravy, který záležitost řešil jako odvolací orgán, nebyl most památkou ani součástí památkově chráněného území.

Autoři | Foto www.velkomeziricsko.cz

Štítky most, Balinka, stavba, Velké Meziříčí, Národní památkový ústav, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Ve Velkém Meziříčí stavbaři dokončili nový most přes říčku Balinku | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.