Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Vysočině řeší úbytek pitné vody i obce v lesnatých Žďárských vrších

Na Vysočině hledají další zdroje pitné vody i obce v lesnatých Žďárských vrších. Městys Sněžné už musí vodu do svého vodojemu navážet. Zákaz napouštění bazénů, zalévání a plýtvání s obecní vodou ve Sněžném platí od poloviny května. Kvůli prověření dalších možností čerpání vody nechá městys udělat průzkumný hydrogeologický vrt. Vrty za statisíce korun se snaží situaci s nedostatkem vody řešit i obce jinde na Vysočině. Dotace od kraje na ně letos dostalo šest samospráv.

Obecní vodovod ve Sněžném se 700 obyvateli je napojen na studny hluboké pět až sedm metrů. „Máme zatím jenom kopané studny a ta spodní voda se posouvá níž, takže bohužel jsme na suchu,“ řekla starostka městyse Anna Havlíková.

Minulý rok se dopady sucha na zásobování pitnou vodou ve Sněžném podle starostky projevovaly spíš až koncem srpna, začátkem září. „Letos je to opravdu hodně, hodně brzo,“ řekla Havlíková. Letošní situaci navíc ztížily poruchy na vodovodní síti. Kvůli posílení dodávek pitné vody nechá městys udělat průzkumný vrt v lokalitě Podlesí. „Tipujeme, že bude potřeba 80 až 100 metrů hluboký,“ uvedla starostka. Kraj na průzkum přidá 166 tisíc korun.

Vrty se snaží předcházet problémům s dodávkami pitné vody obec Daňkovice vzdálená od Sněžného jen několik kilometrů. „Je pravda, že loni jsme byli na hranici téměř kritické, ale k navážení vody naštěstí nedošlo,“ řekla starostka Marie Dobiášová. Ke studni zásobující obecní vodovod už obec nechala udělat dva posilující vrty a na další se připravuje.

Voda ve studních ubývá 

S nedostatkem pitné vody bojuje i obec Včelnička na Pelhřimovsku s 200 obyvateli. „Rozrostli jsme se o nové občany, máme tu i výstavbu nových domů,“ řekla starostka Milena Hronová. Do obecní studny, na niž je napojen vodovod, se stéká voda z několika míst v prameništi, jedno vyschlo. „Úbytek jsme měli už vloni, teď už musíme vodu navážet,“ uvedla starostka. Nové zdroje bude obec pomocí vrtů hledat na skoro dvouhektarovém pozemku u vodojemu, který koupila. „Voda je teď pro nás stěžejní, všechno musí jít stranou,“ řekla starostka.

Průzkum kvůli vyhledání podzemí vody připravuje také Domamil na Třebíčsku.  Vodovod v této obci s 300 obyvateli zatím není a v místních studnách vody ubývá. „Pokud se skutečně najde naleziště, a mělo by tam být, tak bychom udělali vodovod,“ řekl starosta Radek Menčík k připravovanému průzkumu.

Krajskou dotaci na vrty letos dostaly také obce Panské Dubenky na Jihlavsku a Buřenice na Pelhřimovsku. Vloni uspělo se žádostmi sedm obcí. Kraj ve svém grantovém programu přispívá také na zpracování dokumentace pro stavby, které obcím pomohou zlepšit zásobování pitnou vodou či odvádění a čištění odpadních vod.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sucho, voda, Ždárské vrchy, opatření, Kraj Vysočina, pitná voda, studna, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině řeší úbytek pitné vody i obce v lesnatých Žďárských vrších | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.