Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Starý most přes řeku Balinku ve Velkém Meziříčí se při bourání sesunul

Při prvních pracích na bourání železobetonového mostu z roku 1924 ve Velkém Meziříčí se včera kolem 17:00 těleso mostu sesunulo do řeky Balinky. Jeho demolice přitom byla naplánovaná až na dnešek. Materiál mostu byl v horším stavu, než stavební firma předpokládala. Uvedl to portál Velkomeziříčsko.

Místo bylo zabezpečené a nikomu se nic nestalo, uvedla firma na dotaz ČTK.

Rekonstrukci mostu, po níž vede městská silnice, zajišťuje společnost Mitrenga - stavby. O aktuální situaci radnici informovala. „Budeme se o tom bavit zítra (v úterý),“ řekl včera ČTK starosta Josef Komínek (ČSSD).

„Materiál mostu byl v tak špatném stavu, že nevydržel sondáž, kterou jsme prováděli,“ řekl portálu stavbyvedoucí Miroslav Otruba. Událost podle něj nemá žádný vliv na další práce na stavbě. Firma teď bude podle Otruby pracovat na tom, aby byl z řeky co nejrychleji odklizen beton.

Asi dvacet metrů dlouhý most je uzavřen od 17. května. Uzavírka má trvat do konce října. Po skončení demolice začnou stavaři zakládat mikropiloty pro stavbu nového mostu.

Proti demolici mostu s výraznými betonovými oblouky měli námitky památkáři i místní iniciativa, ale krajský úřad bourání nezastavil, protože most není památkou ani součástí památkově chráněného území. Podle starosty bude nový most širší a bezpečnější. Včetně úpravy okolních prostranství bude stavba radnici stát přes 20 milionů korun.

Na Vysočině věděli památkáři jen o třech takových železobetonových obloukových mostech. Most v Hořepníku je z roku 1911, další v Jimramově v roce 2013 nahradila replika.

Autoři | Foto velkomeziricsko.cz

Štítky most, Balinka, Velké Meziříčí, demolice, Starý most (Zvornik), ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Starý most přes řeku Balinku ve Velkém Meziříčí se při bourání sesunul | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.