Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Odborníci potvrdili výskyt vlka ve Ždárských vrších. Po sto devadesáti letech

Ve Žďárských vrších se po 190 letech prokazatelně objevil vlk. Nejprve ho zaznamenala fotopast místního myslivce, později se otiskly jeho stopy ve sněhu a odborníci našli i čerstvý vlčí trus. Analýza DNA z trusu má určit, odkud vlk pochází, sdělil dnes Jan Piňos z Hnutí Duha.

Genetickou analýzu zpracuje Česká zemědělská univerzita. Měla by určit, zda vlk patří k populaci ze středoevropských nížin, z Karpat, případně odjinud.  Podle odborníků je Česká republika křižovatkou, na které se objevují vlci z různých evropských lokalit. Významnou bariérou jejich přesunu je ale dálnice D1.

„Překážkou rychlejšího osídlování naší krajiny velkými šelmami je pytláctví i hustá silniční síť, na Vysočině je to především téměř neprůchodná dálnice D1. Stala se osudnou například pro rysa a vlka,“ uvedl dnes v tiskové zprávě Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Podobné údaje i další pozorování podle něj naznačují význam Vysočiny pro dálkové přesuny velkých savců. „Tato zvířata tady ale mohou najít vhodná místa i pro trvalý výskyt,“ dodal.

Vlk usmrcený letos na D1 u Havlíčkova Brodu byl z Karpat. Jako preparovaný exemplář je nyní součástí sbírek Muzea Vysočiny Jihlava (o tomto jsme vás informovali ZDE).

Díky fotopastím a následným ověřením pobytových stop v terénu dokumentují pracovníci Hnutí Duha a agentury ochrany přírody vlčí populace v celé republice. Před měsícem potvrdili výskyt až pěti vlků v okolí Broumova.  Byla mezi nimi i dvě loňská mláďata. Volně žijící vlci jsou i na Šumavě. Jejich smečka byla na začátku letošního roku spatřena v Bavorsku, později ji zachytily fotopasti i na české straně.

V říjnu spatřili lidé mezi Železnou Rudou a Gerlovou Hutí na Klatovsku jednoho ze šesti vlků, kteří uprchli z výběhu v bavorském Ludwigsthalu. Podle odborníků ale nemají vlci zvyklí zajetí ve volné přírodě velkou šanci přežít. Informace o výskytu vlka mají zásadní význam i pro chovatele hospodářských zvířat, aby měli čas svá stáda zajistit proti případnému napadení vlkem.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vlk, výskyt, fotopast, Žďársko, Hnutí DUHA, Dálnice D1, Česká zemědělská univerzita v Praze, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Muzeum Vysočiny Jihlava, myslivost, Kraj Vysočina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci potvrdili výskyt vlka ve Ždárských vrších. Po sto devadesáti letech | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.