Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Revitalizace třebíčského náměstí by mohla začít za rok. Změní se chodníky i parkování

Třebíč nechá zpracovat projektovou dokumentaci pro stavební povolení na revitalizaci Karlova náměstí. Připravuje ji několik let. Jejím cílem je úprava vzhledu, zklidnění dopravy a oprava inženýrských sítí pod náměstím. První práce by podle starosty Pavla Pacala (Pro Třebíč) mohly začít na podzim příštího roku. Náklady na revitalizaci zpřesní zadaná dokumentace, odhadované jsou mezi 80 a 130 miliony korun.

Projektovou dokumentaci zpracuje brněnský atelier RAW, který je také autorem studie revitalizace náměstí a nižší úrovně projektové dokumentace. „V současné době byla podána žádost o územní rozhodnutí, toto je pokračování," řekl Pavel Pacal.

Součástí revitalizace bude výměna povrchů chodníků a silnic, změna parkování nebo usměrnění dopravy. Náměstí už by nemělo být pro veškerou dopravu zcela průjezdné. Západní část náměstí blíž k Jihlavské bráně by se měla změnit víc na pobytovou zónu, východní část u Jejkovské brány zůstane dopravní, řekl Pacal.

Někde asfalt, jinde dlažba 

Rekonstrukci Karlova náměstí připravuje Třebíč intenzivně poslední čtyři roky v souvislosti s nutností výměny inženýrských sítí pod náměstím. Kvůli možnému překračování limitů hluku upustila od varianty, že by veškerý asfalt nahradily dlažební kostky. Nadále bude vozovka na severní straně náměstí asfaltová, jinde bude dlažba.

Atelier RAW navrhl umístit na náměstí také dvě kašny. Ve východní části náměstí by mohla mít kašna historizující podobu odpovídající původní kašně z 19. století. Podobu kašny v západní části náměstí řešila loni architektonická soutěž. Porota vybírala z 27 návrhů. Vyhrál pražský ateliér H3T architekti s. r. o.

Autoři | Foto Město Třebíč

Štítky ČR, správa, Třebíč, revitalizace, Pavel Pacal, doprava, projektová dokumentace, Karlovo náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Revitalizace třebíčského náměstí by mohla začít za rok. Změní se chodníky i parkování | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.