Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jaroměřice nad Rokytnou dají do protipovodňových opatření přes 5 milionů korun

Jaroměřice nad Rokytnou na Třebíčsku vymění jako součást protipovodňových opatření obecní rozhlas a doplní ho o nové body měření hladin toků. Zakázku za asi 5,4 milionu korun s DPH má společnost Empemont dokončit na podzim příštího roku. Město ji částečně uhradí z dotací, řekl starosta Karel Müller (ODS).

Důležitou změnou pro kontrolu případného vzestupu hladiny řeky Rokytné bude nové umístění monitorovacích bodů výš proti proudu. „Prozatím je to měření až přímo v Jaroměřicích, což už je pozdě. Měření bylo na mostě, kdy už voda skoro odchází z města, takže to nám moc nepomáhalo," řekl Michal Dusík z městského úřadu. Nově se bude měřit také na Štěpánovickém potoce. „Budou podchyceny oba toky, které jsou pro Jaroměřice významné," řekl Dusík.

Výrazné škody podle něho vylitá řeka v Jaroměřicích naposledy způsobila v roce 2006. Od té doby škodí především lokální přívalové deště.

Systém, kterým může varovat obyvatelstvo v případě povodňových událostí, je zastaralý, řekl starosta. Místní rozhlas je podle něho analogový a už nefunguje zcela spolehlivě. Díky zakázce, kterou ze 70 procent pokryjí dotace, bude rozhlas digitální. Nový rozhlas bude v Jaroměřicích i v dalších šesti obcích, které tvoří jeho místní části. „Vycházíme z protipovodňového plánu. Nový rozhlas bude ovládaný po určitých skupinách, takže budeme moci dávat prostorově i časově různé informace podle toho, jak bude potřeba," řekl Karel Müller.

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky záplavy, povodně, opatření, Jaroměřice nad Rokytnou, Karel Müller, ODS, EMPEMONT s.r.o., okres Třebíč, Michal Dusík, Rokytná (řeka), protipovodňová ochrana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroměřice nad Rokytnou dají do protipovodňových opatření přes 5 milionů korun | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.