Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Válečný pilot a příslušník RAF Bedřich Kružík má v Třebíči pamětní desku

Pamětní deska odhalená v prostorách někdejší Baťovy továrny v třebíčské části Borovina nově připomíná Bedřicha Kružíka. Ve druhé světové válce byl příslušníkem Britského královského letectva (RAF). Po návratu do vlasti ho čekal vykonstruovaný proces a jáchymovské uranové doly, řekla spisovatelka Eva Pokorná, která se věnovala osudů i dalších letců RAF z Třebíče.

Kružík se narodil se v roce 1909 v Pitíně a zemřel 3. září 1971 v Třebíči.

V RAF působil jako mechanik a navigátor. Vídal se tam i s letcem Stanislavem Huňáčkem, který v roce 1948 unesl letadlo, aby se dostal do Američany kontrolované části Německa. Kontakt s Huňáčkem o několik let později Kružíkovi přitížil, když byl souzen za údajnou velezradu, řekla Pokorná.

Bedřich Kružík se vyučil holičem a kadeřníkem. Profesi nějakou dobu v Třebíči vykonával. Po vojně u leteckého pluku v Olomouci nastoupil do Baťových závodů ve Zlíně. Jako jejich pedikér a prodavač působil od roku 1938 v Indii. Tam ho dostihla zpráva o agresi Německa a vzniku protektorátu.

Z Indie odjel do Londýna a odtud do Francie. Na pozici letec - střelec tam vydržel do francouzské kapitulace, po níž putoval zpět do Británie.

Zbaven majetku i hodnosti

Po návratu do vlasti sloužil Kružík v československém letectvu v hodnosti poručíka ve funkci navigátora. Propuštěn byl v červnu 1949. Následovalo jeho nepřetržité sledování Státní bezpečností a v únoru 1953 zatčení. Byl zbaven majetku i hodnosti a jako vězeň pracoval v uranových dolech v Jáchymově.

Vrátil se po amnestii prezidenta republiky v roce 1960. Nastoupil jako frézař do tehdejších Západomoravských strojíren v Třebíči, kde se spřátelil s Karlem Picmausem. I když byl o generaci mladší, pojila je láska k letectví. „Vyprávěl mi o tom, jak byl v letadle zraněný, dostal dávku z kulometu, když přistáli, měl pět průstřelů lýtek a vysoké letecké boty plné krve," řekl Karel Picmaus.

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky historie, RAF, Bedřich Kružík, pamětní deska, Royal Air Force, Třebíč, druhá světová válka, Baťa, Německo, Indie, Borovina, Státní bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Válečný pilot a příslušník RAF Bedřich Kružík má v Třebíči pamětní desku | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.