Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pod ochranu UNESCO patří nově i zámek v Třebíči

Třebíčský zámek, který je národní kulturní památkou, patří nově do komplexu UNESCO v Třebíči. O rozšíření hranic památek pod ochranou světového kulturního dědictví o budovu zámku – bývalého kláštera rozhodl mezivládní Výbor světového dědictví na svém 42. zasedání konaném letos v Bahrajnu.

Zámek, v němž nyní sídlí krajské Muzeum Vysočiny Třebíč, se tak připojil k židovské čtvrti, židovskému hřbitovu a bazilice svatého Prokopa, které byly na seznam světového dědictví zapsány v roce 2003. Rada Kraje Vysočina odsouhlasila Memorandum o spolupráci mezi správci všech tří součástí tohoto kulturního statku.

V memorandu se Kraj Vysočina, město Třebíč, Římskokatolická farnost Třebíč a Židovská obec Brno zavazují ke spolupráci při zajištění péče o světově výjimečnou hodnotu, zajištění její autenticity, celistvosti i trvale udržitelného využívaní.

Také v příštím roce mohou všechna tři města s památkami UNESCO žádat v rámci Fondu Vysočiny o peníze na jejich propagaci, opět až do výše 500 tisíc korun. Žádosti do grantového programu UNESCO 2019 jsou přijímány od 1. do 28. února 2019.

„Kraj Vysočina se může pyšnit hned třemi památkami zapsanými na seznam UNESCO, což je nejvíce ze všech krajů Česka. Podepsané memorandum je deklarací toho, že se na péči, propagaci a udržitelnosti památek v Třebíči chceme i nadále podílet společně s našimi partnery, respektive správci památek. Je tak vlastně potvrzením už dnes běžné praxe,“ přiblížila náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Jana Fischerová.

Vedle třebíčských památek mohou návštěvníci obdivovat na Vysočině rovněž historické centrum Telče zapsané na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO už v roce 1992, o dva roky později k tomuto unikátu přibyl další skvost, a to poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou.

Tisková zpráva | Foto www.zamek-trebic.cz

Štítky zámek, Třebíč, UNESCO, památka, seznam, Světové dědictví UNESCO, Kraj Vysočina, Bahrajn, Muzeum Vysočiny Třebíč, Bazilika svatého Prokopa, Jan Nepomucký, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod ochranu UNESCO patří nově i zámek v Třebíči | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.