Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Muzeum v Třebíči vystaví více než stovku betlémů. Jsou z netradičních materiálů i zemí

Letošní výstava betlémů v třebíčském muzeu bude jednou z nejrozsáhlejších, jakou mohli návštěvníci dosud vidět. V zámecké konírně bude vystaveno asi 100 betlémů, řada z nich z netypických materiálů a také z netradičních zemí. Zapůjčilo je několik muzeí i soukromí sběratelé, řekl kurátor sbírky betlémů Tomáš Hartman. Třebíčské betlémy malované na kartonovém papíru zastoupí jediný, i když rozměrný kus. Vernisáž bude 29. listopadu, výstava potrvá do 6. ledna.

Mezi vystavenými betlémy budou i ty malované na kameni, vytvořené z vosku nebo perleti, případně vyřezané z olivového a lipového dřeva. Zapůjčila je muzea v Bruntálu, Velkém Meziříčí a Rožnově pod Radhoštěm, některé poskytli soukromí sběratelé.

Pokud sečteme všechny, i ty nejmenší betlémy, dostaneme se přes číslo sto, což je asi nejvíc v novodobé tradici, kdy se zde betlémy představují jen ve vánočním čase,“ řekl Tomáš Hartman. Výstava nabídne průřez nejen českou tvorbou, ale i betlémy z Jižní a Střední Ameriky nebo ze Španělska. „Bude tam i betlém, u kterého přesně nevíme, odkud se k nám dostal, ale vypadá to na Afriku,“ řekl Hartman.

Vystavené betlémy vznikly v průběhu posledních přibližně 100 let. „Nejstarší figurky v třebíčském betlému, který bude letos vystavený, jsou z konce 19. století, nejnovější z šedesátých let 20. století, podílelo se na něm asi 30 autorů a figurek v něm je několik set,“ řekl Hartman. Celý betlém je dlouhý asi čtyři metry.

Z Třebíče do Říma 

Muzeum Vysočiny Třebíč déle než 40 let přibližovalo betlémářskou tradici města stálou expozicí, v níž nechyběl ani pohyblivý betlém. Expozice zanikla v roce 2011 při velké rekonstrukci zámku, ve kterém muzeum sídlí.  Rekonstrukce zámku a instalace nových expozic byla dokončena v roce 2013.  Opravy zámku, který je národní kulturní památkou, stály skoro 88 milionů korun. Dalších 36 milionů stálo vytvoření expozic na ploše 1400 čtverečních metrů. Nové expozice betlémářskou tradici města připomínají, větší prostor je ale každoročně betlémům věnován při vánoční výstavě.

Některý z betlémů ve sbírkách třebíčského muzea jsou již 16 let součástí výstavy betlémů 100 presepi (jesliček) v Římě, která se letos koná potřiačtyřicáté. Třebíč letos pro výstavu poskytla skříňový betlém určený pro instalaci do rohu místnosti. „Nedokážeme ho přesně datovat, ale je z 19. století,“ řekl Hartman. Třebíčské betlémy budou podle něho letos vystaveny také ve Velké Bítěši na Žďársku, v Předklášteří u Tišnova a v Jihlavě v budově krajského úřadu.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky betlém, muzeum, výstava, Vánoce, advent, Třebíč, materiál, tradice, zámek, konírna, vernisáž, Řím, Bruntál, Velké Meziříčí, Rožnov pod Radhoštěm

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Třebíči vystaví více než stovku betlémů. Jsou z netradičních materiálů i zemí | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.