Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

U třebíčské baziliky bude možná fungovat farní kavárna, v budoucnu asi i pro turisty

Farnost spravující třebíčskou baziliku svatého Prokopa dokončila opravu dvou místností fary v sousedství baziliky. Prostor s kavárnou bude sloužit především farníkům, v budoucnu možná i turistům, kteří baziliku navštěvují. Půlmilionovou opravu zaplatila farnost z darů. Na podzim chce opravit opěrnou zeď za farou a na jaře příštího roku pokračovat s opravami střechy baziliky. Románsko-gotickou stavbu čeká v příštích letech také restaurování kamenných prvků a obnova fasády na věžích a západním průčelí za více než sedm milionů korun, řekl farář Jakub Holík.

Opěrná zeď ve farní zahradě je podle Holíka v havarijním stavu. Na její opravu asi za 500 tisíc korun žádá o příspěvek i město. Třebíčští zastupitelé o něm budou rozhodovat ve čtvrtek. Schvalovat budou také spoluúčast na opravě střechy baziliky. Náklady na její celkovou obnovu jsou asi osm milionů korun.

 Práce jsou rozděleny do několika etap. V první polovině letošního roku už byla zahájena druhá z nich a příští roku bude pokračovat.  „Máme opravenou střechu baziliky nad hlavní lodí a letos se dělala část mnišského chóru a presbytář, který je hotový. Mnišský chór se bude příští rok dodělávat,“ řekl Holík.

Opravené prostory na faře, které ještě čeká kolaudace, sloužily původně jako sklad uhlí a dřeva. „Teď budou primárně složit farníkům a v dalších letech by se přes letní sezonu mohly otevřít i turistům, kteří na nádvoří čekají na prohlídku baziliky,“ řekl Holík.

Bazilika svatého Prokopa z poloviny 13. století byla v roce 2003 zapsaná společně s třebíčskou židovskou čtvrtí na seznam UNESCO. Ročně ji navštíví asi 35 tisíc lidí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kavárna, fara, bazilika svatého Prokopa, bazilika, oprava, Jakub Holík, střecha, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U třebíčské baziliky bude možná fungovat farní kavárna, v budoucnu asi i pro turisty | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.