Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Třebíčský festival židovské kultury Šamajim připomene válečné transporty

Třebíčský festival židovské kultury Šamajim připomene osudy místních lidí odvlečených za druhé světové války do koncentračních táborů. Jednomu z mála přeživších Pavlu Friedovi bude při zahájení festivalu předáno čestné občanství města, řekla ředitelka městského kulturního střediska Jaromíra Hanáčková. Přehlídka s koncerty, která je věnována zachránci židovských dětí Antonínu Kalinovi, se bude v židovské čtvrti konat od 30. července do 4. srpna.

Pavel Fried v Třebíči prožil dětství. „S rodiči byl v roce 1942 v rámci třebíčských transportů odsunut do Terezína,“ řekla Hanáčková. Fried žije v Brně a je činný v židovské obci. „Jezdí na všechny naše akce, festival Šamajim pravidelně zahajuje,“ uvedla. O osudu Židů odvlečených za války ze shromaždiště v Třebíči bude 2. srpna mluvit Jana Šplíchalová z Židovského muzea v Praze.

S dalším pamětníkem Naftali Fürstem se lidé setkají během dvou závěrečných dnů festivalu. Patří mezi stovky dětí zachráněných v koncentračním táboře Buchenwald třebíčským rodákem Antonínem Kalinou. Fürst přijede z Izraele.  „Bude tady potřetí, letos přiletí i se svou dcerou,“ řekla Hanáčková.  Přednáška Martina Korčoka, ředitele Muzea holocaustu v Seredi, přiblíží situaci židovských obyvatel v letech 1938 až 1945 na Slovensku.

Šamajim se uskuteční popatnácté, v minulých letech se účast v součtu pohybovala kolem 1000 lidí. Podrobný program je na webu. V posledních letech mu předchází Oživené židovské město, lidová slavnost s divadlem a muzikou. Letos byla minulý týden. Podle odhadu organizátorů přišlo za tři dny asi 10 tisíc návštěvníků.

V třebíčské čtvrti žila židovská komunita po staletí, události druhé světové války existenci židovské náboženské obce ukončily. Za komunistického režimu měla být čtvrť srovnaná se zemí, dnes jde o památku zapsanou na seznamu UNESCO.

Autoři | Foto www.trebic.cz

Štítky Šamajim, židovství, festival, Třebíč, Pavel Fried, Jaromíra Hanáčková, druhá světová válka, Antonín Kalina, Židovské muzeum v Praze, Brno, koncentrační tábor Terezín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíčský festival židovské kultury Šamajim připomene válečné transporty | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.