Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Dukovanech začal první blok znovu dodávat proud, deset dní naopak bude stát čtvrtý blok

V Jaderné elektrárně Dukovany začal znovu dodávat elektřinu první blok odstavený v první polovině května kvůli výměně části paliva, kontrolám a úpravám zařízení. Generátor první parní turbíny energetici v bloku znovu připojili ve středu ve 20:04, připojení generátoru druhé turbíny následoval během noci na pátek. Elektrárna v úterý  zároveň neplánovaně odstavila čtvrtý blok kvůli kontrole jednoho z šesti hlavních cirkulačních čerpadel.

Čtvrtý blok přestal vyrábět elektřinu ve středu krátce před 9. hodinou. Práce by měly být hotové do deseti dnů. Energetici budou v tomto bloku kontrolovat jedno z cirkulačních čerpadel, která zajišťují oběh vody v primárním okruhu. „Tomu v tomto případě musí předcházet odstavení a částečné vychlazení výrobního zařízení,“ uvedl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Elektrárna tak chce vyloučit riziko případného výpadku čerpadla. Změny určitých parametrů u něj vyplynuly z průběžných kontrolních měření, která se týkají například teploty, tlaku a průtoku, doplnil mluvčí.

Čtvrtý blok Dukovan je letos krátkodobě odstaven podruhé. V dubnu stál devět dní kvůli kontrole zařízení sekundární části potrubí parogenerátoru. Ze stejného důvodu byl následně krátce odstaven i blok číslo tři. Plánovaná odstávka čtvrtého bloku spojená s výměnou části jaderného paliva by měla začít v září.

Dukovanská elektrárna s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Má čtyři reaktorové bloky. Letos už byl podle plánu v elektrárně odstaven i druhý blok, a to na 53 dnů. Další dva dukovanské bloky tři a čtyři stály v součtu 19 dní.

V reaktoru prvního dukovanského bloku, který stál od 12 května, energetici opět spustili štěpnou reakci první prázdninový den. Tuto plánovanou odstávku využili energetici kromě výměny pětiny paliva za čerstvé k testům a kontrolám zařízení. Pokračovaly také práce na jeho modernizaci, z nichž nejnáročnější byla výměna části rozvaděčů. Během odstávky bylo provedeno 34 významných technických a investičních akcí.

Zdroj ČTK

Štítky Dukovany, elektřina, čerpadlo, elektrárna, Jiří Bezděk, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dukovanech začal první blok znovu dodávat proud, deset dní naopak bude stát čtvrtý blok | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.