Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Město Třebíč si připomíná patnácté výročí zápisu na seznam UNESCO

Patnáctileté výročí zápisu svých památek na seznam UNESCO si Třebíč připomíná třeba výstavou, jež začala ve čtvrtek 14. června, řekla ředitelka městského kulturního střediska Jaromíra Hanáčková. Výstava v Předzámčí připomene zásadní opravy, kterými památky v Třebíči v uplynulých letech prošly. Podle Hanáčkové měly velký význam rekonstrukce zámku a nádvoří u baziliky, obnova přístupové cesty k ní, rekonstrukce a zprovoznění Domu Seligmanna Bauera nebo zámecké ledárny.

Artefakty na výstavu zapůjčilo Muzeum Vysočiny Třebíč. Podle Hanáčkové jsou to předměty z baziliky, které jsou uložené v depozitáři muzea a nejsou běžně návštěvníkům přístupné, nebo artefakty nalezené při vykopávkách na nádvoří před bazilikou a zámkem. Spony a kachle pocházejí z doby Smila Osovského, uvedla Hanáčková. Třebíčské panství vlastnil od poloviny 16. století.  Výstava potrvá do 31. července.

Návštěvnost památek UNESCO se podle Hanáčkové zvýšila v uplynulých patnácti letech víc než desetinásobně. V době zápisu na seznam UNESCO byla roční návštěvnost synagogy asi dva nebo tři tisíce lidí. „Dnes jich přijde asi 30 tisíc a dalších 15 tisíc turistů sice navštíví židovské město a naše informační centrum, ale vstupenku do synagogy si nekoupí,“ řekla Hanáčková.

Na seznamu UNESCO je na Vysočině ještě město Telč na Jihlavsku a areál Zelená hora u Žďáru nad Sázavou.

Autoři | Foto www.mistopisy.cz

Štítky Třebíč, UNESCO, zápis, členství, výstava, Světové dědictví UNESCO, Jaromíra Hanáčková, bazilika, nádvoří, rekonstrukce, Muzeum Vysočiny Třebíč, kulturní dům, zámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Třebíč si připomíná patnácté výročí zápisu na seznam UNESCO | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.