Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Elektrárnu v Dukovanech budou od pondělí v rámci Safeguard cvičně střežit vojáci

Jadernou elektrárnu Dukovany budou od pondělí cvičně střežit vojáci. V jejím okolí budou mít strážní stanoviště a kontrolní místa. Cvičení Safeguard potrvá do 23. září, jeho úkolem bude prověřit zajištění vnější ochrany tohoto energetického zdroje. Kromě příslušníků armády se do něj zapojí policie a pracovníci elektrárny, sdělil ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Do cvičení se zapojí příslušníci 191. pěší roty aktivních záloh společně s vojáky jihlavského krajského velitelství. Zúčastní se také příslušníci 44.  lehkého motorizovaného praporu Jindřichův Hradec a vrtulníkové základny u Náměště nad Oslavou. Akce vyvrcholí ve čtvrtek, kdy budou vojáci společně s policisty reagovat na různé varianty simulovaného napadení elektrárny.

Kontrolní místa a strážní stanoviště budou mít vojáci na vybraných přístupových komunikacích elektrárny. Běžný provoz na silnicích tím podle mluvčího dotčen nebude. Cvičení je připraveno v souladu s doporučením Evropské komise a programy zvyšování bezpečnosti jaderných zařízení. Vloni se v podobném rozsahu konalo u Jaderné elektrárny Temelín. V Dukovanech bylo před dvěma lety, tehdy se do něj zapojilo kolem 200 lidí.

Elektrárna Dukovany má instalovaný výkon 2040 MW. Při plném provozu pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Od loňska ji ale brzdí delší odstávky vyvolané opakovanými kontrolami svarů. Odborníci je dělají proto, že v dokumentaci elektrárny byly založeny jejich nekvalitní rentgenové snímky.  Ze čtyř bloků Dukovan jsou nyní v provozu tři, poslední blok je odstaven.

Autoři | Foto www.oenergetice.cz

Štítky Dukovany, elektrárna, Safeguard, Jiří Bezděk, Evropská komise, Jaderná elektrárna Temelín, Jindřichův Hradec, Náměšť nad Oslavou, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektrárnu v Dukovanech budou od pondělí v rámci Safeguard cvičně střežit vojáci | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.