Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj Vysočina připravuje opravu hradu Kámen. Hotovo by mělo být do tří let

Kraj Vysočina připravuje opravu hradu Kámen na Pelhřimovsku, který je znám především jako muzeum motocyklů. Odhadované náklady jsou asi 29 milionů korun. Záměr schválila krajská rada, bude se připravovat projektová dokumentace, práce by mohly začít v roce 2020. Snahou kraje je získat na modernizaci expozic dotace. Novinářům to řekl hejtmanův náměstek Martin Kukla (ANO).

Hrad ve správě Muzea Vysočiny Pelhřimov je veřejnosti přístupný od roku 1974. Ze stejné doby je také elektroinstalace, která už potřebuje výměnu.  Stavební úpravy, výměna elektrických rozvodů a posílení zabezpečovacích systémů mají rozpočet přes 17 milionů korun. Dalších přes 11 milionů korun je rozpočet na zřízení nových expozic. První se bude věnovat stavebně - historickému vývoji hradu, druhá historii jednostopých vozidel. Nové budou také výstavní prostory. Příští rok by měly být hotové projekty a další rok a půl by se stavělo. Podle ředitele muzea Ondřeje Hájka by mohlo upravené muzeum znovu přivítat veřejnost v hlavní sezoně roku 2021.

Muzeum motorek na hradě vzniklo díky mezinárodnímu motocyklovému závodu, který se uskutečnil na nedalekém Pacovském okruhu v roce 1906. Hrad ročně navštíví asi 17 tisíc lidí. Jeho motoristickou expozici rozšířil loni zakoupený motocykl ČZ 500 za asi 900 tisíc korun. Letos muzeum koupilo za 1,45 milionu korun motocyklový unikát Böhmerland-Čechie 600 z roku 1927.

Po úpravě hradu by měla expozice motocyklů nabídnout exponáty historické i ty z nedávné minulosti, které podle Hájka muzeu zatím chybí. „Potřebovali bychom do expozic sehnat například Jawu typ Bizon, chtěli bychom také zakoupit skútr, kterému se mezi sběrateli říká prase,“ řekl Hájek. Muzeum by podle něj mělo zájem i o Jawu 350 upravenou pro někdejší Sbor národní bezpečnosti.

Autoři | Foto www.vyletnik.cz

Štítky hrad, Kámen, oprava, dotace, Kraj Vysočina, muzeum, motocykl, Martin Kukla, ANO 2011, okres Pelhřimov, Muzeum Vysočiny Pelhřimov, Sbor národní bezpečnosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina připravuje opravu hradu Kámen. Hotovo by mělo být do tří let | Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.