Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hasiči by měli rozebrat celou halu v Horní Cerekvi zničenou požárem. Výroba běží dál

Hasiči dnes v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku pokračují v rozebírání skladové haly firmy IBK Trade, kterou v neděli zasáhl požár. ČTK to řekla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Zásah včetně dohašení zbývajících ohnisek požáru zhruba na třetině rozlohy haly by měl trvat celý den. Příčina vzniku požáru, který se obešel bez zranění, zatím stále není jasná. Majitel odhaduje předběžnou škodu na více než 100 milionů korun.

Na zjištění příčiny vzniku požáru pracují od pondělí vyšetřovatelé hasičů společně s odborníky z Technického ústavu požární ochrany. „Odebírali vzorky, které se podrobí odborné expertíze. Zatím nevíme, proč hala začala hořet,“ uvedla mluvčí. Stanovení příčiny vzniku požáru, který je co do výše škody největším za dobu trvání samostatného Kraje Vysočina, může podle ní trvat až několik týdnů.

V akci je dnes opět speciální těžká technika, s níž přijeli hasiči ze záchranného útvaru z Hlučína. Bagr s hydraulickými nůžkami rozstříhává opláštění na zbývající třetině původní haly, hasiči uvnitř dohašují ohniska požáru. „Předpokládám, že když za pondělí stihli rozebrat dvě třetiny haly, dokončí dnes i zbývající třetinu,“ uvedla mluvčí.

Všichni se zapojili do práce 

Hala patří firmě IBK Trade, zabývající se pražením a balením ořechů a sušeného ovoce. Požár vznikl v neděli časně ráno. Brzy po příjezdu hasičů kolem 4:00 se začala střecha haly propadat. Oheň hasiči zakrátko lokalizovali a dál se nešířil. Hasiči halu po dohodě s majitelem nechali kontrolovaně dohořet.

Podle technického a výrobního ředitele společnosti IBK Trade Lukáše Kratochvíla by odklízení všech sutin mělo být hotové do konce týdne. Firma zaměstnává zhruba 30 stálých zaměstnanců a stejný počet agenturních zahraničních dělníků. „Všichni pracují, naopak bychom jich potřebovali víc, protože máme víc práce,“ řekl Kratochvíl ČTK.

Expedice menších objednávek 

Požár kompletně zničil celý sklad hotových výrobků. Podle Kratochvíla pokračuje výroba nepřetržitě, výpadek by měla firma dohnat nejpozději do deseti dnů. „Pomalu začínáme i expedovat menší objednávky. Díky solidaritě nám naši partneři nabízejí zdarma své skladovací prostory, už přemýšlíme o stavbě nové haly,“ řekl Kratochvíl. Firma už oslovila projektanta, jedná se stavební společností, stavba by mohla začít v prvních měsících příštího roku. 

Firma IBK Trade byla založena v roce 1992 v Praze. Specializuje se na dovoz, zpracování, balení a distribuci širokého sortimentu ořechů, sušeného ovoce, semen a dalších produktů. Podle Kratochvíla patří v České republice k významným hráčům v sortimentu ořechů a sušeného ovoce. V pražírně a balírně v Horní Cerekvi zpracovává více než 80 druhů surovin, na trh dodává přes 1000 výrobků. Zákazníky jsou malé obchody stejně jako velké nadnárodní řetězce.

ČTĚTE TAKÉ: V Horní Cerekvi hoří výrobní hala, nikdo není zraněný. Škoda bude přes 100 milionů korun 

ČTĚTE TAKÉ: Hasiči začali rozebírat halu v Horní Cerekvi, hasí i uvnitř. Škoda je více než 100 milionů korun 

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky požár, Horní Cerekev, IBK TRADE a.s., okres Pelhřimov, ořechy, sušené ovoce, Kraj Vysočina, Česko, Praha, Hlučín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči by měli rozebrat celou halu v Horní Cerekvi zničenou požárem. Výroba běží dál | Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.