Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Záchranné složky nacvičovaly únik chlóru v jihlavském bazénu Evžena Rošického

Rušno bylo dnes ráno po osmé hodině v prostoru chlórovny na bazénu Evžena Rošického v Jihlavě. Pracovníci tam pomocí zvukového signálu zjistili únik chlóru. Zaměstnanec Služeb města Jihlavy (SMJ), které bazén provozují, ohlásil šíření chlóru krajským hasičům a došlo k evakuaci zaměstnanců z prostoru úpravny vody. Tak zněl scénář cvičení hasičů, které mělo vyzkoušet připravenost záchranných složek i na takové situace.

„Na zásah vyjely jednotky stanice Jihlava HZS KV s technikou. Cestou k zásahu hasiči zjišťovali data o povětrnostních podmínkách. Náš pracovník v ochranných prostředcích zapnul odsávání z místnosti chlórovny u vchodu z venkovního prostoru. Hasičské jednotky dorazily na místo určení v 8 hodin a 40 minut,“ popisuje ranní nepříjemné chvíle Martin Málek, mluvčí SMJ.

Hasiči zřídili dekontaminační stanoviště a do nebezpečné zóny vstoupila průzkumná skupina. Na hranici nebezpečné zóny se prováděla detekce chlóru kalibrovaným detektorem. Zahájili také stavbu nádrže s vodou na uložení láhve s chlórem. Zhruba v 8 hodin 50 minut dorazila na pomoc jednotka sboru dobrovolných hasičů z Bedřichova. Velitel zásahu vydal pokyn ke zřízení skrápění unikajícího chlóru pomocí hydroventilátoru a okamžitého informování obyvatel domů o možném šíření této látky.

„V 8 hodin 55 minut byla nalezena láhev, ze které unikal chlór. Hasiči provedli provizorní zamezení dalšího úniku chlóru a odnesli poškozenou láhev do připraveného bazénu s vodou. Láhev položená v nádrži byla přikryta plachtou. Následovala kontrola prostoru chlórovny. Zasahující skupina vystoupila ze zóny přes dekontaminační stanoviště. Nakonec bylo zahájeno s provozovatelem bazénu řešení následků úniku. Opakovaně se měřila koncentrace chlóru v okolí místa zásahu, a to i na střeše budovy bazénu,“ pokračuje Málek.

Prohlédnul se objekt a cvičení bylo ukončeno. Jednotky se v 10 hodin a 10 začaly vracet na základnu. Během celé akce řešila vzniklé dopravní situace na komunikaci před objektem bazénu E. Rošického městská policie.

Foto Služby města Jihlavy

Štítky cvičení, chlor, hasiči, policie, bazén Evžena Rošického, bazén, Evžen Rošický, Jihlava, Martin Málek, sbor dobrovolných hasičů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranné složky nacvičovaly únik chlóru v jihlavském bazénu Evžena Rošického | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.