Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Dobrovolníci na holinách po kůrovcové kalamitě sázeli mladé stromky

1400 dobrovolníků zasadilo během uplynulé soboty 13 249 mladých stromků lípy srdčité, třešně ptačí, dubu letního, javoru klenu, buku lesního, modřínu opadavého, douglasky tisolisté a borovice lesní. Vznikl tím základ zdravého lesa u Pelestrova na Havlíčkobrodsku. Osvětové akce se na Vysočině účastnil i hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, který svou várku stromků zasadil stejně jako ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec a radní Kraje Vysočina Martin Hyský.

Známou sportovní tváří akce na Vysočině byl legendární hokejista Milan Chalupa. Cílem Dne za obnovu lesa bylo spojit úsilí všech dobrovolníků, kteří symbolicky v tento den zahájili výsadbu nových lesů na holinách vzniklých po kůrovcové kalamitě. Zároveň si mohli prověřit své znalosti a dozvědět se nové odborné informace z lesní pedagogiky, měření kmenů a zalesňování.

„Stovky lidí nenechala situace v lesích Vysočiny bez reakce, rozhodli se pomáhat s těžkým úkolem zalesňování holin na plochách, kde byly během roku 2019 vytěženy už 4 miliony mkůrovcového dříví. Podobné osvětové a vzdělávací akce proběhnou na jaře příštího roku v rámci lesní pedagogiky i ve spolupráci se Sdružením vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. 

Na Vysočině máme 48 tisíc vlastníků lesů hospodařících na 202 000 ha lesních ploch.

Kromě výsadby sazenic v oplocenkách sekeromotykou, rýčem či se zemním vrtákem a založení lesa pro nové generace mohli dobrovolníci na jiných stanovištích stahovat klest nebo se podívat na přibližování dříví koněm.

Osvětová akce měla také doprovodný program – kromě ochutnávky regionálních potravin viděly děti také vypouštění kalouse ušatého a čtyři sýce rousné ze záchranné Stanice Pavlov do volné přírody.

Foto Kraj Vysočina

Štítky stromy, kůrovec, les, výsadba, Kraj Vysočina, Jiří Běhounek, Martin Hyský, okres Havlíčkův Brod, Milan Chalupa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Dobrovolníci na holinách po kůrovcové kalamitě sázeli mladé stromky | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.