Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lipnice nad Sázavou se po 150 letech znovu stala městem. Nejmenším na Vysočině

Lipnice nad Sázavou na Havlíčkobrodsku získala znovu status města, který ztratila před více než 150 lety. Obec se 650 obyvateli rozloženou pod hradem Lipnice stanovil městem na její žádost předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), řekl lipnický starosta Zdeněk Rafaj (nestraník). Z měst na Vysočině je Lipnice nad Sázavou nejmenší. Rozhodnutí předsedy Sněmovny bylo vydáno 10. září.

„My jsme chtěli, aby se do Lipnice vrátil status, který historicky měla," řekl starosta Zdeněk Rafaj. Uvedl, že Lipnice nad Sázavou byla městem před rokem 1850, kdy se po územní reformě stala na dalších přibližně 100 let městysem. Podle starosty je Lipnice situovaná jako městečko. „Hlavní přinos není nijak praktický. Je to v tom, že lidé tady mohou být hrdí na to, že je Lipnice městem," vysvětluje Rafaj. Podotkl, že od udělení městských práv Lipnici příští rok uplyne 650 let.

Na Vysočině bylo zkraje letoška podle Českého statistického úřadu 34 měst, nejmenší byla Červená Řečice na Pelhřimovsku s 1000 obyvatel. Méně než 3000 lidí žilo celkem v devíti městech Vysočiny. Největší krajská Jihlava měla obyvatel 50 850.

Podle zákona o obcích se městem může nově stát obec, která má alespoň 3000 obyvatel.

Možnost navrácení titulu bez omezení 

Lipnice podle Rafaje využila druhou zákonnou možnost, a to možnost navrácení titulů, které obce měly před rokem 1954. „Tam jiná hranice není. Takže jsme to pochopili tak, že i těm obcím, které byly městem před rokem 1850," uvedl Rafaj. Důkazy o tom, že Lipnice byla městem, hledali zástupci obce v archivech. „Tam jsme v bílých rukavičkách a s patřičnou úctou studovali třeba dokumenty z roku 1566," popsal starosta. Výsledný materiál poslala obec spolu s žádostí o stanovení městem předsedovi Poslanecké sněmovny.

Autoři | Foto vysocina.eu

Štítky Lipnice nad Sázavou, statut, město, Kraj Vysočina, Poslanecká sněmovna ČR, Lipnica, Radek Vondráček, ANO 2011, okres Havlíčkův Brod, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipnice nad Sázavou se po 150 letech znovu stala městem. Nejmenším na Vysočině | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.