Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Případ pádu mostu ve Vilémově, kdy zemřeli čtyři lidé, bude znovu před soudem

Okresní soud v Havlíčkově Brodě se bude znovu zabývat pádem mostu ve Vilémově, při kterém v roce 2014 zemřeli čtyři lidé. Jednání jsou nařízená na 5., 6. a 7. listopadu. Původní verdikt zrušil v srpnu odvolací soud v Hradci Králové.

V případu bylo obžalováno deset lidí. Loni v listopadu okresní soud rozhodl, že stavbyvedoucí má jít na čtyři roky do vězení, zbylé obžalované zprostil obžaloby. Odvolal se stavbyvedoucí i státní zástupkyně Zdeňka Tománková, která řekla, že nebude v novém jednání navrhovat žádné další znalecké posudky, víc případ nekomentovala.

Odvolací soud v Hradci Králové v srpnu rozhodnutí okresního soudu zrušil. Důvody ani nechtěl komentovat, protože se rozhodnutí stále nepodařilo doručit všem účastníkům, řekl ČTK mluvčí hradeckého soudu Jan Kulhánek.

Téměř 90 let starý klenutý most přes říčku Hostačovku ve Vilémově byl rekonstruován spolu se silnicí II/345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Kraj Vysočina zakázku za více než 200 milionů korun zadal konsorciu stavebních firem M-Silnice a Strabag. Most ve Vilémově opravovala jako subdodavatel společnost Bögl & Krýsl. Stejné firmě uložil Státní úřad inspekce práce kvůli pádu mostu pokutu 650 tisíc korun. Loni ji potvrdil také Krajský soud v Českých Budějovicích a v červnu definitivně Nejvyšší správní soud. Stavbyvedoucího společnosti Bögl & Krýsl původně soud jako jediného potrestal. Kromě vězení mu uložil trest zákazu činnosti.

Inspektorát práce udělil v souvislosti se zřícením mostu pokuty v celkové výši 1,5 milionu korun. Kromě firmy Bögl a Krýsl dostal pokutu také Strabag a koordinátorka bezpečnosti práce Marie Hubková.

Nový most byl zprovozněn na konci července 2015. Tragédii připomíná pamětní deska, jejíž zhotovení a instalaci zaplatila vilémovská radnice.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, most, úmrtí, Vilémov, okresní soud, Hradec Králové, Havlíčkův Brod, Strabag, Inspektorát práce, Jan Kulhánek, Nejvyšší správní soud České republiky, Kraj Vysočina, Chotěboř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případ pádu mostu ve Vilémově, kdy zemřeli čtyři lidé,  bude znovu před soudem | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.