Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Odsouzené ženy z věznice ve Světlé nad Sázavou absolvovaly pracovní pohovory

Asi dvacítka odsouzených žen z vězení ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku dostala šanci vyzkoušet si nanečisto pracovní pohovor. Přímo ve věznici ho pro osm zaměstnavatelů uspořádala nezisková organizace Rubikon Centrum (RC). V loňském roce podobné pohovory s úspěchem odzkoušela v mužských věznicích, řekla Gabriela Hendlová z RC.

Pro řadu lidí ve vězení jsou podle ní podobné akce vůbec první zkušeností s pracovním pohovorem, protože před nástupem do vězení nepracovali, nebo pracovali nelegálně.

Rubikon Centrum pracuje s lidmi s trestní minulostí už 25 let. Podporuje jejich začlenění do společnosti, pomáhá jim najít práci nebo si pracovní dovednosti nacvičit v takzvaných tréninkových místech. Řeší s nimi také jejich dluhy a další složité životní situace. Od roku 2012 má pracovní nekomerční agenturu a okruh asi 500 zaměstnavatelů, kterým prověřené lidi doporučuje.

V loňském roce se na organizaci obrátilo kvůli zajištění zaměstnání přes 800 lidí. Asi 70 procent těch, kterým se podaří do zaměstnání nastoupit, v ní vydrží i po zkušební době.

Ve Světlé nad Sázavou se s odsouzenými ženami, které vyjdou na svobodu nejpozději za půl roku, setkali i zástupci České pošty nebo společnosti Arriva Transport.

Podle personální expertky České pošty Pavly Knotkové spolupracuje Česká pošta s Rubikonem přes dva roky. Pohovory nanečisto už její zástupci vedli s vězni ve Slavkově. „Každá taková návštěva je možností, jak se seznámit s odsouzenými a jak pro ně v budoucnu vytvořit vhodné pracovní podmínky," řekla Pavla Knotková. Česká pošta podle ní zaměstnává přes dvě desítky lidí s trestní minulostí. „Naší výhodou je, že můžeme nabízet lidem práci napříč celou republikou," dodala Knotková.

Působily málo sebevědomě 

Poprvé se pohovorů přímo ve věznici zúčastnila společnost Globus ČR, s. r. o. Podle její personalistky Ludmily Šefrané působily adeptky ve srovnání s účastníky běžných pohovorů málo sebevědomě. Společnost se sítí hypermarketů jim nabízí zaměstnání v běžném provozu obchodů nebo v řeznictví či pekárnách. „Beru to jako jednu z variant, jak získat zaměstnance. Navíc každý někdy uděláme chybu, a tady je možnost ji napravit," řekla Ludmila Šefraná.

PSALI JSME: Ve věznici ve Světlé nad Sázavou získalo 23 odsouzených žen výuční listy

Jednou z žen, kterou pohovory nadchly, byla Adéla. Příjmení si nepřála zveřejnit. Ve vězení je půl roku kvůli úvěrovému podvodu. Za dalšího půl roku bude propuštěná. Na svobodě zvládla dokončit základní školu a dva roky chodit na střední zdravotnickou školu, kterou nedokončila. „Venku jsem pracovala ve třísměnném provozu a dvanáctky," řekla Adéla. Na pohovoru získala nabídku pracovat po opuštění věznice jako páječ. „V podobných fabrikách už jsem pracovala na brigádách a taková práce mě baví, je to něco jiného než jen práce na pásu," řekla.

V současné době je ve Věznici Světlá nad Sázavou ve výkonu trestu odnětí svobody 824 žen. Přímo ve věznici, ve skladech, v kuchyni při údržbě a úklidu pracuje 59 z nich, dalších 427 žen pracuje mimo věznici u deseti podnikatelských subjektů, uvedla mluvčí věznice Jana Rajdlová.

Autoři | Foto Vězeňská služba ČR

Štítky věznice, zaměstnanost, pohovor, Světlá nad Sázavou, osobní pohovor, Česká pošta, okres Havlíčkův Brod, povolání, Arriva Transport Česká republika, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odsouzené ženy z věznice ve Světlé nad Sázavou absolvovaly pracovní pohovory | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.