Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Víska odchovala býka šampiona. Jmenuje se Rolls, jsou mu skoro dva roky

Hodně skloňované je teď jméno Zemědělského družstva Nová Ves – Víska na Havlíčkobrodsku. Mohou se totiž pyšnit mimořádným šlechtitelským úspěchem. V dubnu 2017 do chovu přibyl býček pojmenovaný Rolls s dosud nejvyšší genomickou hodnotou a díky tomu obsadil pomyslnou první příčku v žebříčku mladých plemenných českých strakatých býků.

V současné době patří k nejkvalitnějším chovným býkům z celé německo-rakousko-české populace držící ocenění za nejvyšší plemennou hodnotu - takzvaný ukazatel GZW odrážející vysokou užitkovost.

Chov Zemědělského družstvo Nová Ves – Víska je známý svým kvalitním genetickým potenciálem. V průměru chová stádo 460 kusů dojnic, celkově pak stádo čítá na 1000 kusů. „Je důležité, aby na Vysočině zůstala zachována živočišná výroba – tedy produkce masa a mléka, ale i o sekundární produkce statkových hnojiv. Díky tomu se zemědělcům daří zachovávat kvalitní půdu,“ uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast zemědělství Martin Hyský (ČSSD), který v únoru ZD Nová Ves – Víska navštívil.

Foto Kraj Vysočina

Štítky býk, plemeno, šampion, zemědělské družstvo, Víska, Rolls, ZD Košťálov a.s., okres Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina, ČSSD, Martin Hyský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Víska odchovala býka šampiona. Jmenuje se Rolls, jsou mu skoro dva roky | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.