Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obec Věžnice zůstane na Havlíčkobrodsku. Svůj název ale měnit nemusí

Obec Věžnice by podle návrhu ministerstva vnitra měla zůstat na Havlíčkobrodsku, ačkoliv její obyvatelé teď využívají úřady v okrese Jihlava. Na Jihlavsku už ale jedna vesnice s názvem Věžnice je. Druhá v případě převedení do stejného okresu měla svůj název upravit, aby nedocházelo k záměnám, což nechtěla.

Starosta Věžnice na Havlíčkobrodsku David Drahoš (bezpartijní) řekl, že když zůstane stejný okres, občané sice budou jezdit na jiné úřady, ale nebudou muset měnit doklady.

Ministerstvo vnitra chce sjednotit územní členění České republiky. Kvůli dvěma souběžně existujícím zákonům totiž některé obce patří do jiného okresu než obec s rozšířenou působností, pod kterou spadají. Podle návrhu zákona, který má v pondělí projednat vláda, se má okres, či obec s rozšířenou působností změnit 33 obcím. Z Vysočiny se jedná jen o vesnici Věžnice se zhruba 400 obyvateli, která sice patří do okresu Havlíčkův Brod, ale její obcí s rozšířenou působností je sousední Polná na Jihlavsku. Nově by Věžnice měla spadat pod Havlíčkův Brod.

Komplikace třeba pro záchranáře 

„Já osobně s tím nemám žádný problém," řekl starosta David Drahoš. Vedení obecního úřadu převzal po komunálních volbách loni na podzim, a od té doby podle něj po obci nikdo k záležitosti vyjádření nepožadoval. Uvedl, že se předchozí obecní zastupitelstvo těsnou většinou přiklonilo k tomu, aby obec přešla do okresu Jihlava. Zástupce ministerstva podle starosty ale navrhl, aby kvůli tomu Věžnice upravila svůj název, protože dvě stejnojmenné obce by prý mohly komplikovat třeba zásahy záchranářů. Podle Drahoše připadalo v úvahu například označení Věžnice II, nebo kdysi zmiňované označení Trojí Věžnice. „Obec ale nebyla ochotna změnit název," uvedl.

Věžnice leží na hranici Jihlavska a Havlíčkobrodska, město Polná je vzdálené asi tři kilometry. Starosta uvedl, že na polenské radnici už ale lidé vyřídí jen některé záležitosti, jinak jezdí do Jihlavy. „Do Brodu je přímé autobusové spojení, na Jihlavu musíme v Polné přestupovat," řekl Drahoš. Podotkl, že některé záležitosti, například výměnu řidičského průkazu, už lidé mohou vyřídit na kterémkoli úřadě. Jihlava je od Věžnice vzdálená okolo 20 kilometrů, nejkratší trasa do Havlíčkova Brodu měří 15 kilometrů.

Autoři | Foto Obec Věžnice

Štítky správa, vláda, obec, Věžnice, název, okres Havlíčkův Brod, Jihlava, okres Jihlava, Ministerstvo vnitra České republiky, Havlíčkův Brod, Polná, Česko, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obec Věžnice zůstane na Havlíčkobrodsku. Svůj název ale měnit nemusí | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.