Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nová třípodlažní budova krajské knihovny se lidem na Vysočině otevře v létě 2020

Krajská knihovna Vysočiny bude mít podstatně lepší zázemí od léta 2020. Stavbu nové třípodlažní budovy zástupci kraje v pondělí 21. srpna zahájili spolu s představiteli havlíčkobrodské radnice, která se na investici podílí. Novostavba za 143 milionů korun bez daně bude stát u řeky Sázavy, vedle kulturního domu Ostrov. Město zaplatí parkovací dům a postará se o úpravy dalších parkovacích ploch u nové knihovny.

Stavba by měla být dokončena 24 měsíců od předání staveniště, což se stalo v červenci. Krajská knihovna zatím sídlí ve stísněných prostorách ve Staré radnici na Havlíčkově náměstí. Čtenáři, jichž denně přichází okolo 700, tam mají 650 metrů čtverečních plochy. „To je opravdu velice málo,“ řekla ředitelka knihovny Jitka Hladíková. Doplnila, že většina knih je uložena ve skladech a čtenáři si je objednávají, zatímco v nové knihovně na ně nebudou muset čekat. Krajská knihovna je příspěvkovou organizací kraje, zaměstnává 40 lidí.

Nová budova zabere 1336 metrů čtverečních pozemků, v součtu nabídne 3548 metrů čtverečních užitné plochy. Nejnižší podlaží bude sloužit jako depozitář. V novostavbě bude mimo jiné i konferenční sál pro 100 lidí a kavárna s vyhlídkou na řeku.

Železobetonový skelet knihovny bude stát na pilotech zapuštěných do hloubky i více než 11 metrů. „Stavba je náročná v podloží, protože jsme blízko řeky Sázavy,“ řekl Jiří Stacke, předseda představenstva firmy Zlínstav, která knihovnu postaví.

Současně s novou knihovnou u ní začne fungovat parkovací dům pro necelou stovku aut. Tuto stavbu za 37 milionů korun bez daně financuje město, jež se také postará o vznik dalších parkovacích míst u knihovny. Už kvůli tomu vykoupilo od soukromníků pozemky směrem k řece. „Nová krajská knihovna v Havlíčkově Brodě byla naším velkým přáním,“ řekl starosta Jan Tecl (ODS).

O potřebě nové budovy pro krajskou knihovnu se mluvilo 16 let. Na obrátkách nabraly přípravy předloni, když se kraj dohodl na spolupráci s městem.  Dokumentaci pro novou knihovnu objednali krajští radní u jihlavské firmy Artprojekt v listopadu 2016.

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky krajská knihovna, kniha, stavba, knihovna, Kraj Vysočina, Sázava, metr čtvereční, Jan Tecl, Havlíčkovo náměstí, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová třípodlažní budova krajské knihovny se lidem na Vysočině otevře v létě 2020 | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.