Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj začne vybírat firmu na stavbu krajské knihovny v Havlíčkově Brodě

Kraj Vysočina začne vybírat firmu na stavbu budovy krajské knihovny v Havlíčkově Brodě. O zadání zadávacího řízení na tuto veřejnou zakázku s předpokládanými náklady okolo 210 milionů korun rozhodla rada kraje. Novinářům to řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Oznámení o zahájení řízení bude zveřejněno do 20. února, zájemci pak budou mít na podání nabídky 35 dní. Stavba by měla začít v tomto roce.

Radní v úterý 13. února projednali podmínky pro vypsání zakázky a jmenovali komisi, která bude nabídky hodnotit. Své zástupce v ní bude mít i město Havlíčkův Brod, které se na projektu podílí. Platit by mělo parkovací dům u nové knihovny. Náklady kraje by podle hejtmana měly být asi 160 milionů korun.

Krajská knihovna zatím v Havlíčkově Brodě sídlí ve Staré Radnici na Havlíčkově náměstí. Kvůli nedostatku místa působí i v pronajatých prostorách. Pro novou knihovnu vybral kraj ve spolupráci s městem volný pozemek u kulturního domu Ostrov.

„Havlíčkův Brod je připraven,“ řekl ČTK starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl (ODS) k chystanému zahájení stavby.

Menší komplikace se podle havlíčkobrodského místostarosty Libora Honzárka (TOP 09) objevila na přelomu loňského a letošního roku kvůli obavám, že by místo vybrané pro knihovnu mohlo být kontaminované olejem a naftou, protože tam dřív byl areál ČSAD. Vzhledem k tomu, že blízko teče Sázava, vyžádalo si tam průzkum Povodí Vltavy. Z výsledků podle Honzárka vyplynulo, že znečištění není tak velké. „Ekologická zátěž rozhodně výstavbu knihovny nezdrží,“ míní.

O stavbě nové knihovny se na Vysočině mluvilo léta. Na obrátkách nabraly přípravy předloni, kdy se kraj dohodl na spolupráci s Havlíčkovým Brodem a kdy zastupitelé města na akci schválili finanční příspěvek. Dokumentaci pro novou knihovnu objednali krajští radní u jihlavské firmy Artprojekt v listopadu 2016.

Autoři | Foto www.kkvysociny.cz

Štítky krajská knihovna, Havlíčkův Brod, firma, stavba, knihovna, Kraj Vysočina, Jiří Běhounek, ČSSD, Libor Honzárek, Jan Tecl, ODS, TOP 09, ČSAD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj začne vybírat firmu na stavbu krajské knihovny v Havlíčkově Brodě | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.