Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do památné huti Jakub v Tasicích se na den vrátí skláři. Ukážou práci u pece i broušení a malování skla

Do památkově chráněné huti Jakub v Tasicích se příští týden v neděli vrátí skláři. Při celodenní akci nazvané jarní Skláření lidem ukážou práci u sklářské pece, broušení a malování skla. Je to letošní první akce pro veřejnost, řekla ČTK Marie Milichovská ze skanzenu. Huť s historií dlouhou přes 220 let je národní kulturní památkou, otevřena je celý rok.

Výroba v huti skončila v dubnu 2002. Soukromí majitelé, kteří se o ni později starali, areál přeměnili ve skanzen. V hutní hale to sice v podstatě vypadá tak, jako by ji skláři právě opustili, zdejší velkou pec přesto není reálné pro příležitostné předvádění sklářské výroby zprovoznit. Při Skláření 14. května budou skláři pracovat u mobilní pece.

Lidé se budou moci kupříkladu dívat pod ruce skláři Zdeňku Kuncovi, který také přiveze absolventy i žáky novoborské sklářské školy. Broušení skla si pod dohledem Pavlíny Novotné budou moci vyzkoušet i návštěvníci. Malířka skla Ivana Vorlíčková povede dílnu malování pro děti. Akce začne v 10:00 a potrvá do podvečerních hodin.

Sklárnu v Tasicích založil v roce 1796 huťmistr Ferdinand Čapek. Do povědomí veřejnosti se dostala díky televiznímu seriálu Jaroslava Dietla Synové a dcery Jakuba skláře, který se tam natáčel v roce 1985. Po ukončení výroby areál dva roky chátral, než se ho podařilo prodat. Soukromí majitelé pak s podporou ministerstva kultury a kraje udělali řadu záchranných prací. Loni byly dokončeny opravy fasády budovy generátoru a vnitřních omítek hutní haly. V letošním roce by mělo dojít na tovární komín a střechu brusírny. Na obnovu také ještě čeká panský dům. 

Autoři | Foto tasice.cz

Štítky sklo, pec, malování, Tasice, broušení, skanzen, národní kulturní památka, Zdeněk Kunc, Jaroslav Dietl, Synové a dcery Jakuba skláře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do památné huti Jakub v Tasicích se na den vrátí skláři. Ukážou práci u pece i broušení a malování skla | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.