Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Havlíčkově Brodě budou mít nové ulice. Ponesou jméno Gablecha, Toufara nebo Horákové

Nová ulice v Havlíčkově Brodě ponese jméno generála Imricha Gablecha. Válečný veterán, který ve městě žil, zemřel loni 16. prosince ve 101 letech. Další dvě nové ulice vznikající díky bytové výstavbě pod výpadovou silnicí směrem na Ledeč nad Sázavou, budou pojmenovány po páteru Josefu Toufarovi a po Miladě Horákové, řekl místostarosta města Čeněk Jůzl (KDU-ČSL).

O pojmenování ulic rozhodli zastupitelé města v pondělí. Generála Gablecha bude ulice rovnoběžná s ulicí Ledečská. „Pan generál Gablech umřel ke konci roku a my jsme nějakým způsobem chtěli ocenit jeho přínos pro město a všechno, co za svého života udělal,“ řekl Jůzl.

Snahou města je, aby názvy ulic měly společnou ideu. Kupříkladu v nové zástavbě nad Ledečskou ulicí se objevují jména architektů a stavitelů.  „Tady jsme to pojímali tak, že by to měli být lidé, kteří se nějakým způsobem účastnili na protifašistickém a protikomunistickém odboji,“ řekl Jůzl.

Pátera Toufara bude ulice, která povede kolmo dolů od kruhového objezdu v ulici Ledečská a Milady Horákové spodní ulice v tomto území.

Gablech patřil mezi poslední žijící československé piloty, kteří za druhé světové války sloužili v britském letectvu. Rodák ze slovenského Hrachoviště, který žil v posledních letech v Havlíčkově Brodě, byl předloni jmenován do hodnosti brigádního generála.

Josef Toufar byl farářem v Číhošti na Havlíčkobrodsku, zemřel v roce 1950 po mučení komunistickou StB kvůli takzvanému číhošťskému zázraku. V Havlíčkově, tehdy Německém Brodě začal studovat gymnázium. Česká politička Milada Horáková byla v roce 1950 komunisty popravena za vykonstruované spiknutí a velezradu. Havlíčkobrodští zastupitelé se rozhodli uctít její památku, ačkoliv přímý vztah k městu neměla.

Autoři | Foto Jihlavská Drbna

Štítky Havlíčkův Brod, Milada Horáková, Josef Toufar, Čeněk Jůzl, Imrich Gablech, KDU-ČSL, Ledeč nad Sázavou, druhá světová válka, Státní bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Havlíčkově Brodě budou mít nové ulice. Ponesou jméno Gablecha, Toufara nebo Horákové | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.