Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Světelské Sklárny Crystalite kvůli růstu výroby přijmou 140 lidí

Světelské sklárny Crystalite Bohemia už tento rok přijaly 40 nových zaměstnanců a dalších 140 lidí chtějí nabrat do října. Pracovní místa v závodě přibývají kvůli zvyšování výroby. Během léta bude postavena výkonnější tavicí pec a u ní pak budou osazeny dvě nové linky na výrobu nápojového skla. ČTK to dnes řekl technický ředitel společnosti Zdeněk Dvořák. V závodě nyní pracuje 600 lidí.

První část nových pracovníků se už zaučuje. „Zatím jsme přijali hlavně strojníky a lidi, kteří se budou podílet na provozu technologie,“ uvedl Dvořák. Další lidi budou sklárny nabírat do doprovodných činností, jako je kontrola skla, manipulace a expedice. Uplatnit se mohou muži i ženy, není u nich vyžadována zvláštní kvalifikace. „Zaučíme je sami,“ uvedl Dvořák.

Podle údajů z loňského prosince se sklárny chystají investovat do výroby přes 300 milionů korun, což jim umožní zvýšit produkci nápojového skla na více než dvojnásobek. Kvůli přepravě výrobků do podnikového skladu nacházejícího se přes silnici naproti sklárnám se firma také chystá postavit 120 metrů dlouhý dopravní most. O přepravu skla z výroby do skladu se teď starají nákladní auta.

Silnice II. třídy patří kraji, auta po ní přijíždějí od Havlíčkova Brodu.  Okolní pozemky jsou v majetku města. Ocelová konstrukce s dopravníkem propojující sklárny se skladem by je měla překlenovat ve výšce 4,8 metru.  Jde o investici zhruba za 25 milionů korun. „Kapacita té dopravní cesty je zhruba 200 palet za den, zatím plánovaná, ale bude naddimenzovaná,“ uvedl Dvořák. Maximum za 24 hodin má být 400 palet.

ČTĚTE TAKÉSvětelské sklárny Crystalite Bohemia letos zvýší vývoz do Turecka 

Kvůli mostu s dopravníkem ještě firmu čekají jednání s úřady. Dvořák předpokládá, že stavební povolení by mohlo být vydáno ve druhém čtvrtletí příštího roku. Souhlas s vybudováním pilířů na městských pozemcích už má.  Jak dnes novinářům řekl světelský starosta Jan Tourek (KDU-ČSL), záměr schválilo tento týden zastupitelstvo. „Je to největší zaměstnavatel ve městě,“ podotkl. Radní města se ještě budou vyjadřovat ke vzhledu mostu, který bude široký kolem dvou metrů. 

Crystalite Bohemia funguje v areálu někdejších skláren Sklo Bohemia, které v roce 2008 zkrachovaly. Závod koupil nynější majitel Lubor Cerva a na podzim 2009 obnovil strojovou výrobu nápojového a dekoračního skla.  Společnost s ročním obratem kolem 930 milionů korun teď vyváží sklo do více než 70 zemí. V podniku Sklo Bohemia, který měl i ruční výrobu skla, před krachem pracovalo kolem 1 200 lidí.

Autoři | Foto www.bohemiacrystalglass.cz

Štítky sklárna, výroba, sklo, Zdeněk Dvořák, CRYSTALITE BOHEMIA, KDU-ČSL, Turecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světelské Sklárny Crystalite kvůli růstu výroby přijmou 140 lidí | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.