Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Předčasný porod a amputace končetiny. Záchranáři při cvičení zažívali perné chvíle

V obvyklé rychlé frekvenci výjezdů, bez možnosti delšího odpočinku, ale s nepředpokládanými komplikacemi, maximálními emocemi a téměř pokaždé život ohrožující situace musela řešit pětice tříčlenných týmů záchranářů Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina na v pořadí už šestém metodickém cvičení. Nejlépe se letos vedlo týmu oblasti Nové Město na Moravě.

Pouze podle zadaných souřadnic, ale s běžně nahlášenou diagnózou poskytnutou záchranářským dispečinkem musí soutěžní týmy odvést profesionální zásah u pěti nahlášených případů. Na ošetření každého případu je podle pravidel pouze 20 minut.

Záchranáři musí v terénu pracovat rychle, přesně, musí předvídat, musí myslet. Především v případě asistence u simulovaného předčasného porodu je třeba uvědomit si, že lékař nebo záchranář poskytuje pomoc hned dvěma lidem,“ upozorňuje ředitelka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Vladislava Filová.

Letošní rozehry s řadou nepředpokládaných komplikací připravil primář pelhřimovské oblasti Lukáš Kettner a vrchní sestra záchranné služby Lenka Pospíšilová. Podle slov zasahujících záchranářů šlo o jeden z nejtěžších ročníků.

Například k případu amputace horní končetiny bylo třeba záchranářskou sanitkou dojet do špatně dostupné chatové kolonie. „Je těžké být u takových, byť jen cvičných, zásahů jen divákem. Nesmíte pomoci, nesmíte se ptát, nesmíte ovlivnit nic ze simulovaného scénáře. Uklidňující je fakt, že při cvičení nejde o život, i když z nasazení záchranářů to nepoznáte,“ komentoval osobní zážitek z cvičení náměstek hejtmana Kraje Vysočina Martin Kukla.

Organizace metodického cvičení nesmí ovlivnit 24hodinový chod krajské záchranné služby. Pravidla cvičení pamatují i na ostrý zásah během cvičení. Pokud se posádka během cvičení dostane k reálné události, okamžitě přeruší soutěž a poskytne neodkladnou přednemocniční péči.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky cvičení, záchrana, pomoc, zdraví, porod, amputace, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, Nové Město na Moravě, Martin Kukla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Předčasný porod a amputace končetiny. Záchranáři při cvičení zažívali perné chvíle | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.