Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V loňském roce zemřelo na Vysočině šest chodců. Policie se zaměřuje na jejich bezpečnost

S nepříliš lichotivou statistikou přišli policisté na Vysočině. V loňském roce totiž šetřili celkem 101 dopravních nehod, na nichž mělo účast 120 chodců. Při těchto dopravních nehodách bylo šest chodců usmrceno, třináct z nich utrpělo těžké zranění a dalších 92 chodců bylo při nehodách zraněno lehce. Jak je dobře známo – prevence je základ, proto se na Vysočině bude konat hned několik dopravně bezpečnostních akcí, které se zaměří právě na chodce. Jedna z nich proběhla začátkem týdne třeba v Jihlavě, v ulici Na Dolech.

Ve zmíněných akcích a kontrolách chodců se policisté zaměří hlavně na viditelnost. „Do dopravně bezpečnostních akcí budou zapojeni zejména dopravní policisté, kteří se však v rámci kontrol budou zaměřovat i na to, zda chodci dodržují všechna ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích,“ zmínil David Linhart, mluvčí policistů.

Reflexní prvek umístěný na viditelném místě musí mít každý chodec, který se bude za snížené viditelnosti pohybovat po pozemní komunikaci, na níž není chodník ani veřejné osvětlení.

Dobrou zprávou je určitě to, že počet dopravních nehod chodců se meziročně snížil. Méně potěšující je ale fakt, že se naopak zvýšil počet nehod, při kterých chodec zemřel. Sedm chodců – účastníků dopravních nehod – bylo pod vlivem alkoholu.

„Pokud nahlédneme do statistik dopravní nehodovosti, tak zjistíme, že převážná většina nehod, na nichž měl účast chodec, se stala ve dne – jednalo se o 77 dopravních nehod. Při nehodách za dobrých světelných podmínek zemřeli čtyři chodci, deset jich bylo zraněno těžce a 81 chodců utrpělo lehké zranění. Zbývající dopravní nehody se staly za snížené viditelnosti, tedy ve večerních nebo  nočních hodinách -  při těchto nehodách zemřel jeden chodec, jeden byl zraněn těžce a tři lehce,“ jmenuje Linhart. Zatím nejtragičtější nehodou v letošním roce, při níž zemřeli hned dva chodci, se stala 18. srpna nedaleko Čenkova na Jihlavsku.


Opilému řidiči, který u Čenkova usmrtil dva mladé lidi, hrozí desetiletý trest

Policie dnes obvinila pětadvacetiletého řidiče kvůli nedělní tragické nehodě, při které na Jihlavsku zemřeli dva mladíci. Muž, který řídil opilý, je obviněný z usmrcení z nedbalosti a trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu až...

 

Právě dopravním nehodám, které se stávají za snížené viditelnosti, lze účinně předcházet tím, že chodec bude důsledně dodržovat pravidla pohybu po komunikacích. Chodec musí užívat především chodníku a tam, kde chodník není, se chodí po levé krajnici nebo co nejblíže při levém okraji vozovky.  Chodci smějí jít v těchto případech nejvýše dva vedle sebe. Při snížené viditelnosti nebo v nebezpečných a nepřehledných úsecích smějí jít chodci pouze jednotlivě za sebou.

Mimo přechod pro chodce je dovoleno přecházet vozovku jen kolmo k její ose. Před vstupem na komunikaci se chodec musí přesvědčit, zda může vozovku bezpečně přejít.

Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče náhlé změnit směr nebo rychlost jízdy.

Pravidla pohybu chodců po pozemních komunikacích upravuje zákon o provozu na pozemních komunikacích.

„Od 20. února roku 2016 vstoupila v účinnost novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, která s sebou přinesla novou povinnost pro chodce, kterou je povinnost použití reflexního prvku při nedostatečné viditelnosti, která výrazně přispívá ke snížení rizik střetů osob s vozidly na místech, která nejsou dostatečně osvětlena a zároveň na nich chybí chodník. Použitím reflexního prvku nebo oděvního prvku s reflexními doplňky se dosáhne významného zviditelnění chodce, přičemž tím dojde k větší bezpečnosti pro všechny účastníky silničního provozu. S reflexními prvky je chodec vidět až na vzdálenost 200 metrů, takže řidič má možnost na danou situaci adekvátně zareagovat,“ dodává mluvčí Linhart.

Foto pixabay.com

Štítky chodec, nehoda, úmrtí, zranění, policie, bezpečnost, viditelnost, Kraj Vysočina, dopravní nehoda, havárie, Jihlava, chodník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V loňském roce zemřelo na Vysočině šest chodců. Policie se zaměřuje na jejich bezpečnost | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.