Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Houbařská sezona je na Vysočině lepší než v loňském roce. Lesů ale ubývá

Letošní houbařská sezona je na Vysočině podle Jiřího Burela z jihlavského mykologického klubu podstatně lepší než v minulých dvou letech, kdy bylo větší sucho. Teď končí letní houby a začínají růst podzimní druhy. Najít se dají i hřiby a holubinky, objevovat se začínají čirůvky. V některých lesích je hub více, jinde méně. Důležitá je i kondice lesa, řekl Burel. V uschlých smrčinách, které jsou vidět na mnoha místech v kraji, houby nerostou.

Kůrovcová kalamita, jež ničí lesy na Vysočině, má dopad i na houbaření. „Třeba na Třebíčsku je hub mnohem méně," uvedl Jiří Burel. Lépe jsou na tom lesy, které se táhnou od Pelhřimova přes Havlíčkobrodsko ke Žďárským vrchům, kde bylo i víc vláhy. „Taky se tam kácí, přesto houby v těch lepších partiích vytrvaly," uvedl mykolog. Houbám se podle Burela obecně nejméně daří ve smrkových monokulturách. Víc druhů hub se dá najít ve smíšených porostech a v lesích se stromy různého stáří.

„Každopádně je teď hub víc než loni v této době. Teď začala nová vlna, předpokládáme, že bude vrcholit někdy zhruba za týden," řekl Burel. Pomoci by mohla chladnější rána s mlhami. Dodal, že v lesích se dají najít třeba hřiby smrkové a hnědé nebo lišky. „Hodně je holubinek, začínají ryzce," řekl mykolog. Dodal, že se začínají objevovat i čirůvky a pavučince.

Výstava s poradnou pro veřejnost 

„Na přelomu září a října je obecně největší druhová pestrost, končí letní houby a začínají podzimní," uvedl Burel. Touto dobou také mykologický klub pravidelně pořádá výstavu s poradnou pro veřejnost. Letošní desátý ročník bude jihlavské Muzeum Vysočiny hostit od 27. do 28. září. Burel předpokládá, že vystaveno by mohlo být mezi 300 až 400 druhy hub.

Houbaři se mohou poučit i jinde na Vysočině. V Jemnici na Třebíčsku bude výstava hub tento víkend v zasedací místnosti městského úřadu, v havlíčkobrodském muzeu od 1. do 3. října.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky houby, les, příroda, Kraj Vysočina, okres Třebíč, Muzeum Vysočiny Jihlava, Pelhřimov, okres Havlíčkův Brod, Žďárské vrchy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Houbařská sezona je na Vysočině lepší než v loňském roce. Lesů ale ubývá | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.