Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Vysočině chystají investice do vodovodů i malé vesnice

Na Vysočině potřebují zlepšit zásobování pitnou vodou i malé vesnice. Někde nestačí staré studny, v jiných přibyly domy nebo se rozrostly firmy. Stavby za miliony korun mimo jiné připravují Boršov na Jihlavsku nebo Sejřek a Unčín na Žďársku. Patří mezi 18 sídel, jimž kraj letos přispěl na přípravu potřebných projektů zaměřených na pitnou vodu.

Unčín se skoro 200 obyvateli dostal od kraje na projekt posílení vodovodu 130 tisíc korun. Obec letos plánuje udělat nový vrt, zjara by ho chtěla propojit k vodojemu, což bude podle odhadu dlouholeté starostky Vlasty Grohové stát tři až čtyři miliony. Vloni podle ní pitná voda Unčínu citelně chyběla, za její dovážení obec zaplatila kolem 250 tisíc korun. „Naváželi jsme vodu prakticky od května až do Vánoc," řekla Vlasta Grohová. Letošek je lepší. „Nechci to zakřiknout, zatím jsme nenaváželi," uvedla.

Víc vody Unčín potřebuje i proto, že tam přibude šest nových domů. Dřív tuto obec trápily povodně, protipovodňové úpravy koryta Svratky tam povodí dokončilo v roce 2013. „Jednou je vody moc, tam, kde ji nechceme, podruhé je málo tam, kde bychom ji potřebovali," podotkla starostka. V rozpočtu schváleném pro letošek podle údajů na webu počítá Unčín s příjmy 3,2 milionu korun.

Sejřek chce postavit vodovod napojený na přivaděč pitné vody z přehrady Vír, stavba se bude týkat i části Bor. „U nás veřejný vodovod nikdy nebyl. Takže jde o to zabezpečit lidem monitorovaný zdroj pitné vody," řekl starosta Zbyněk Holeček. Domy jsou závislé na studních, vloni někde museli vodu dovážet. Některé rodiny podle starosty bojují s nedostatkem vody dlouho.

V Sejřku záleží na dotaci 

Na projektovou dokumentaci dostal Sejřek od kraje 260 tisíc korun. Na stavbu s odhadovanou cenou kolem 25 milionů korun se chystá požádat o stavební povolení. „V horizontu roku, maximálně dvou, bychom chtěli začít kopat," řekl Zbyněk Holeček. Důležité bude to, jestli Sejřek se 170 obyvateli dostane dotaci i na stavbu. „My jsme malá obec. Pokud nebudeme mít dotaci, tak v podstatě to není reálné udělat," uvedl starosta.

Sejřek má v rozpočtu pro tento rok podle zveřejněných informací příjmy okolo 2,8 milionu korun, přibližně stejně velký Boršov na Jihlavsku počítá ve schváleném rozpočtu s příjmy 2,4 milionu korun. Boršov má v plánu zdvojnásobit kapacitu vodojemu a připojit k němu už připravený vrt. „Nám se nesnížila vydatnost zdrojů, nám se zvýšil počet odběratelů," uvedl starosta Zdeněk Kos. Chystaná investice je v řádu milionů korun.

V programu Čistá voda kraj letos nabídl sedm milionů korun. Kromě projektů týkajících se pitné vody mohly obce a jejich svazky žádat o příspěvek na projekty k odvádění a čištění odpadní vody, ochrany před povodněmi nebo suchem.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky stavby, voda, správa, vodovod, Kraj Vysočina, Unčín, pitná voda, Sejřek, projekt, dům, Boršov, okres Jihlava, okres Žďár nad Sázavou, Zdeněk Kos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině chystají investice do vodovodů i malé vesnice | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.