Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Škola je za dveřmi, do lavic usedne 5 tisíc prvňáčků. Mohou se těšit na dárky a stavebnici

První zvonění zastihne už 2. září na Vysočině celkem 63 tisíc školáků. Do prvních tříd letos základní školy zapsaly 4991 dětí, což je zhruba o stovku méně, než nastoupilo do základek loni.

„Pokud jde o střední školy, tam bylo do prvních ročníků přijato 7,5 tisíce studentů, zhruba stejně jako loni,“ informuje radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová a dodává, že stejně jako v minulých letech dostane každý malý prvňák od Kraje Vysočina bezpečný kufřík a stavebnici Roto.

Už osmým rokem si prvňáčci na Vysočině z prvního školního dne odnesou kromě nových zážitků také dárek v podobě bezpečného kufříku Kraje Vysočina. Malí školáci v něm mimo jiné najdou veselou cyklolékárničku se Zajícem, maskotem Kraje Vysočina, který dětem připomene důležitá telefonní čísla na složky Integrovaného záchranného systému, reflexní pásek a přívěsek, reflexní vestičku, reflexní pytlík na přezůvky, vystřihovánky, omalovánky, pastelky, papírovou skládačku, zábavnou dětskou knihu Ferda v autoškole od BESIPU. Chybět nebude ani časopis Pastelka s krajskou tematikou bezpečného pohybu dětí ve škole a v přírodě.

„Kraj Vysočina se bezpečnosti dětí věnuje systematicky a v mnoha oblastech. Vzrůstající počet dětských úrazů, ať už v silničním provozu nebo při běžných aktivitách, je patrný nejen v době letních prázdnin, ale také při návratu do školních lavic,“ říká hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek s tím, že nejvíce jsou ohrožení žáci prvních tříd, kteří se začínají pohybovat bez doprovodu rodičů.

Motivace k bezpečnému chování 

I proto Kraj Vysočina pokračuje s projektem „Bezpečně do školy i do přírody", díky kterému se mohou všichni prvňáčci na Vysočině těšit z kufříku určeného nejen pro začátek školního roku. „Projekt má děti motivovat k bezpečnějšímu chování nejen při cestě do školy, ale i v přírodě, při sportu a při mimoškolních aktivitách,“ dodal hejtman.

Projekt Bezpečně do školy i do přírody doprovází vysočinské prvňáčky do škol už osmým rokem. Za jeho realizací stojí nejen Kraj Vysočina, ale i firmy z regionu, kterým není bezpečnost dětí lhostejná.

Kufříky budou v některých školách předávat členové Rady Kraje Vysočina. V ostatních školských zařízeních se příjemné povinnosti ujmou třídní učitelky a učitelé. Kufříky se dostanou ke všem prvňáčkům na Vysočině, včetně prvňáčků v malotřídkách a speciálních a praktických školách.

Spolu s kufříkem pořizují Kraj Vysočina a společnost BOSCH Diesel Jihlava pro všechny prvňáky na Vysočině konstrukční stavebnici Roto. Podle informací Jany Fialové ji ve výuce používají základní školy už pátým rokem. Kraj Vysočina tuto stavebnici do základních škol distribuuje zdarma, paní učitelky mají k dispozici pracovní listy a metodiku. „Od roku 2015 jsme takto pořídili stavebnice pro více jak 21 tisíc prvňáčků. Na práci se stavebnicemi se mohou rodiče informovat přímo u třídních učitelek,“ připomněla Jana Fialová.

Tisková zpráva | Foto Denisa Albaniová

Štítky školní rok, škola, vzdělání, prvňáci, Kraj Vysočina, základní škola, kufr, Jana Fialová, příroda, Jiří Běhounek, Robert Bosch GmbH, BESIP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škola je za dveřmi, do lavic usedne 5 tisíc prvňáčků. Mohou se těšit na dárky a stavebnici | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.