Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Světové kuchařské soutěži předchází několik měsíců příprav. Letos ji hostí Vysočina

 
pátek, 26. července 2019, 08:59

Pouze týmy z osmi středních škol budou mít už v listopadu jedinečnou šanci bojovat o prestižní francouzskou kulinářskou cenu Philippa Milla, vyhlášeného francouzského šéfkuchaře oceněného dvěma michelinskými hvězdami, tedy nejvyšším světovým gastronomickým oceněním.

„Tým kolem Philippa Milla svěřil organizaci českého kola soutěže Kraji Vysočina. Fakticky je Česká republika prvním mimofrancouzským státem, kde se bude o titul bojovat. Pro Kraj Vysočina je to obrovská čest, ale i závazek a obrovská výzva,“ informoval hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Pro pořádání českého celostátního kola byla vybrána Vysočina. Prezident soutěže Philippe Mille opakovaně navštívil Jihlavu a prohlédl si provozy krajem zřizovaných hotelových škol, jako porotce i pozorovatel byl přítomen místním soutěžím a na základě získaných poznatků nabídl Kraji Vysočina pořadatelství. Svou roli jistě hrála i úspěšná účast vysočinských hotelových škol v mezinárodních kolech přímo ve Francii.

Smíšený tým kuchaře a cukráře

Trophée Mille Česká republika je gastronomická soutěž, během níž je vítána veřejnost v roli pozorovatelů. Nic nebude probíhat za zavřenými dveřmi. Veřejnost tak uvidí všechny pracovní postupy soutěžních týmů i hodnocení poroty.

Kraj Vysočina vytipoval pro lokaci soutěže několik veřejných míst, jako nejvhodnější se nakonec ukázalo uspořádání soutěže v prostorách obchodního centra CityPark, kde soutěž bude 16. listopadu 2019 probíhat.

V nákupní galerii budou pouze pro tento účel postavena čtyři plnohodnotná kuchyňská studia, ve kterých se bude osm dvoučlenných týmů střídat.

„Podmínkou je smíšený tým kuchaře a cukráře s tím, že povinnými surovinami budou králičí hřbet, brambory, farmářský tvaroh a med z Vysočiny. Například ve Francii jsou obrovskou motivací pro soutěžní týmy členové poroty – vždy jde o národní gastronomickou elitu. I v tomto směru můžeme slíbit, že bude česká verze věrnou kopií – pozvání do české poroty přijali renomovaní a uznávaní šéfkuchaři Pavel Mareš, Tomáš Popp, Jan Horký, Ondřej Slanina a originální cukrářka Iva Roháčová,“ prozrazuje radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová s tím, že sám Philippe Mille, jako prezident soutěže na sebe převzal roli nestranného pozorovatele, prostředníka mezi nadějnými kuchaři a porotou a také rádce soutěžních týmů.

Vítězný tým prvního českého ročníku Trophée Mille postoupí do mezinárodního finále soutěže ve Francii v roce 2020. Na tento rok je připravován jubilejní desátý mezinárodní ročník.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina
 


 

Kam dál?

Vysočinu stále trápí dlouhodobé sucho. Šetřete vodou, žádá radní...

úterý, 23. července 2019, 10:37

Deficit srážek na území Kraje Vysočina od roku 2015 do června letošního roku přesáhl 400 mm, což znamená, že v krajině chybí...

V prvním pololetí v kraji přibylo požárů, zemřel při nich jeden...

sobota, 20. července 2019, 16:58

Na Vysočině přibylo požárů. Za první pololetí letošního roku jich bylo 569, což je o 164 více než ve stejném období loni. Zemřel...

V kraji funguje víc než 500 neprofesionálních knihoven. V zásobování...

sobota, 20. července 2019, 13:57

V Kraji Vysočina funguje 503 neprofesionálních knihoven, kterým knihy půjčují bývalé okresní knihovny. Díky této spolupráci se...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Denně dělám i třináct operací, říká plastický chirurg Měšťák

I třináct operací denně stihne plastický chirurg Jan Měšťák, který v pondělí oslaví 75. narozeniny. Za rok jich udělá kolem pěti stovek, pracuje i v sobotu, řekl v rozhovoru. Nejnáročnější a nejzodpovědnější pro jsou podle něj operace nosů, lidem ale nejvíc mění život.

Cibule stojí dvojnásobek než loni, zdražil i květák či brambory

Cibule stojí v obchodech dvojnásobek než loni, o více než polovinu zdražily květák, brambory a zelí. Kromě zeleniny ale spotřebitelé platí více také za vepřové maso, pečivo a těstoviny. Proti loňskému červenci naopak zlevnily máslo, vejce, cukr a ovoce. Vyplývá to z červencových průměrných cen, které zveřejnil Český statistický úřad. Statistici každý měsíc sledují a zveřejňují ceny šesti desítek potravin.

Plaga je proti plánovanému zavedení povinné maturity z matematiky

Ministr školství Robert Plaga (ANO) chce zrušit plánované zavedení povinné maturity z matematiky. Rozhodl se tak na základě analýzy výsledků maturantů ve vybraných úlohách z minulých let. Podle ministra je třeba nejdřív zlepšit výuku matematiky tak, aby jí žáci skutečně rozuměli, a až potom případně zavést povinnou maturitu. Novinářům to sdělilo tiskové oddělení ministerstva školství v reakci na informace Deníku. Zákon v současnosti počítá se zavedením povinné maturity z matematiky nejpozději od jara 2022.