Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V prvním pololetí v kraji přibylo požárů, zemřel při nich jeden člověk. Ubylo planých poplachů

Na Vysočině přibylo požárů. Za první pololetí letošního roku jich bylo 569, což je o 164 více než ve stejném období loni. Zemřel při nich jeden člověk. Přímá škoda, kterou způsobily, přesáhla 59 milionů korun. Hasičům přibylo i zásahů při úniku nebezpečných látek a takzvaných technických pomocí. Všech případů, při kterých pomáhali, bylo od ledna do června 4945, o 1070 více než ve stejném období loni. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Za zvýšením počtu požárů je podle ní jarní suché počasí i práce v lesích kvůli těžbě kůrovcového dřeva. „Rapidní nárůst požárů jsme zaznamenali hlavně na Pelhřimovsku, kde hasiči zasahovali u 105 požárů, což je o 52 více než ve stejném období roku loňského," uvedla mluvčí Petra Musilová.

79 evakuovaných lidí 

Oběť, kterou hasiči evidují v souvislosti s požáry, zemřela při dopravní nehodě, při níž začalo hořet. Nehoda osobního auta a motocyklu se stala 25. února u Okarce na Třebíčsku. Vozidla začala po srážce hořet. Motocyklista svým zraněním na místě podlehl, uvedla Musilová. V loňském prvním pololetí u požárů nikdo nezemřel. Letos se při nich zranilo deset lidí. Ve stejném období loni bylo zraněných 29. Kvůli ohni hasiči evakuovali v letošním prvním pololetí 79 lidí, v prvních šesti měsících loňského roku jich bylo o osm méně.

PSALI JSME: Motorkář nepřežil střet s osobním autem, na místě podlehl zranění. Silnice je zcela uzavřená

Přímá majetková škoda letošních požárů přesáhla 59 milionů korun, ve stejném období loni pohltily plameny majetek za 38 milionů korun. Mezi letošní požáry s největší škodou patří červnový požár hoblovacího stroje ve výrobní hale společnosti sídlící ve Ždírci nad Doubravou. Předběžná škoda byla vyčíslena na 15 milionů korun.

Likvidace nebezpečného hmyzu 

Kvůli úniku nebezpečných látek museli být hasiči v terénu ve 184 případech, loni bylo takových zásahů o 12 méně. „Velmi vysoký nárůst byl zaznamenán u technických pomocí. V prvním pololetí letošního roku jich hasiči řešili 3321, tedy o 996 více než ve stejném období loňského roku," uvedla Musilová. Technickou pomocí je odstranění obtížného nebo nebezpečného hmyzu i likvidace následků bouřek. Bouřky hasiče na Vysočině mimořádně zaměstnaly 1. července, kdy vyjížděli k 355 událostem především na Havlíčkobrodsko a Žďársko.

PSALI JSME: FOTO, VIDEO: Kvůli bouřce a větru na Vysočině padají stromy. Hasiči mají přes 200 výjezdů

Hasiči se museli zabývat i planými poplachy, bylo jich 272, o 15 méně než v prvním pololetí roku 2018.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky hasiči, statistika, požár, výjezd, Kraj Vysočina, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V prvním pololetí v kraji přibylo požárů, zemřel při nich jeden člověk. Ubylo planých poplachů | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.