Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kriminalita se v kraji meziročně zvýšila. Červnovou vraždu policisté objasnili po několika dnech

Za první pololetí letošního roku se na Vysočině zvýšil počet evidovaných trestných činů ve srovnání s rokem 2018 o 9,3 procenta. Policisté vyšetřovali 3067 trestných činů, což je ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o 262 případů více. Přibylo násilných trestných činů. V tiskové zprávě to uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

„Od ledna do konce června jsme vyšetřovali 306 násilných trestných činů, což je o 22 trestných činů více než za stejné období loňského roku," jmenuje Dana Čírtková. Objasnit se policistům podařilo 188 letošních násilných trestných činů a dalších 44, které se staly v předchozích letech.

PSALI JSME: Vražda ženy ve Žďáru: Podezřelý je dvaačtyřicetiletý muž. Hrozí mu až výjimečný trest

U násilných trestných činů je letošní objasněnost přes 61 procent. Policisté objasnili i vraždu, která se stala v červnu ve Žďáru nad Sázavou, a pokus vraždy z února, který se stal v Jihlavě. „Původně jsme to vyšetřovali jako těžké ublížení na zdraví, ale později to bylo překvalifikováno na pokus vraždy," řekla Čírtková k únorovému střetu mezi bezdomovci u jednoho z jihlavských obchodů. V Jihlavě dopadla policie podezřelého hned po činu. Muže, který podle ní zavraždil třiapadesátiletou ženu ve Žďáru nad Sázavou, zadržela policie po několika dnech.

PSALI JSME: Nedaleko jihlavského kulturáku byla napadena žena. Muž ji zranil rozbitou lahví od vína

Celková objasněnost kriminality byla v prvním pololetí 55,4 procenta. „Letos se za prvních šest měsíců podařilo v našem kraji objasnit 1698 trestných činů," uvedla Čírtková. Policisté také dodatečně objasnili 368 trestných činů z předchozích let. Mezi objasněnými případy je i stovka úmyslných ublížení na zdraví. Případů této trestné činnosti podle Čírtkové v kraji také meziročně přibylo. Policie jich zaevidovala 154, o 29 víc než v loňském prvním pololetí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kriminalita, násilí, policie, objasněnost, statistika, trestný čin, násilný trestný čin, Kraj Vysočina, Žďár nad Sázavou, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriminalita se v kraji meziročně zvýšila. Červnovou vraždu policisté objasnili po několika dnech | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.