Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Pořád platí zákaz pro rybník Kachlička. Má nebezpečnou vodu

Na Vysočině dál platí zákaz koupání v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, zákaz hygienici vydali koncem června. Podle kontroly provedené v tomto týdnu se voda v rybníku nelepší, obsahuje hodně sinic a chlorofylu a pro zdraví lidí je nebezpečná. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila krajská hygienická stanice na webu. Zbývající přírodní koupaliště v kraji hygienici nyní nesledovali, protože minulý týden měla dobrou vodu.

Rybník Kachlička v chatové oblasti poblíž vsi Skála měl horší kvalitu vody už při první kontrole v polovině minulého měsíce. Zákaz koupání kvůli výraznému překročení limitních hodnot sinic a chlorofylu v jeho vodě platí od 27. června.

Vesnice Skála spadá pod obec Věž. „V okolí není moc možností ke koupání.  Kachlička byla jedna z nich a bohužel už není,“ řekl starosta Věže Martin Bárta. V rybníku se voda kazila i v minulých dvou letech, zákaz koupání tam ale hygienici vydávali až v srpnu.

Minulý týden mělo na Vysočině čistou vodu deset z 15 prověřených rybníků a přehrad. Mezi ně patřily Břevnická nádrž u Chotěboře, Malý Pařezitý poblíž Telče, zatopený lom v Horní Cerekvi, přehrady Sedlice a Trnávka na Pelhřimovsku i koupaliště Stejskal u Rouchovan. Na Žďársku měly čistou vodu novoměstské koupaliště a rybníky Medlov, Sykovec a Velké Dářko.

Jen mírně sníženou kvalitu vody měly rybníky Ředkovec na Havlíčkobrodsku, přehrada Dalešice na Třebíčsku a na Žďársku rybník Domanínský a Pilská nádrž.

Autoři | Foto www.e-chalupy.cz

Štítky koupání, sezona, léto, voda, hygiena, rybník, Kraj Vysočina, okres Havlíčkův Brod, Krajská hygienická stanice, Kachlička, přehrada, Skála, Martin Bárta, okres Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Pořád platí zákaz pro rybník Kachlička. Má nebezpečnou vodu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.