Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Policisté odhalili nepřipoutané řidiče, tři neměli dálniční známku. Jeden byl opilý

Poslední červnový víkend probíhala v Kraji Vysočina dopravně bezpečnostní akce zaměřená na kontrolu všech účastníků silničního provozu. Policisté zkontrolovali skoro tisíc vozidel a zjistili skoro 200 přestupků. Podobné akce budou probíhat po celé letní prázdniny.

Do víkendových kontrol se zapojili policisté dopravní a pořádkové, kteří v průběhu víkendu zkontrolovali celkem  940 vozidel a zjistili 176 dopravních přestupků.

„Celkem 169 přestupků v dopravě vyřešili policisté uložením pokuty v příkazním řízení. Sedm zjištěných přestupků bude odevzdáno do správního řízení místně příslušnému správnímu orgánu,“ sdělila ke kontrolám Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Nejvyšší povolenou rychlost překročilo celkem 57 řidičů, v jednom případě policisté zjistili, že řidič byl v podnapilém stavu – naměřená hodnota byla do jednoho promile alkoholu, takže se jednalo o přestupkové jednání ze strany řidiče.

PSALI JSME: Akce HAD na Vysočině: Policisté na festivalu odhalili opilou nezletilou dívku

„V sedmnácti případech policisté zjistili, že řidiči nebo jejich spolujezdci nepoužili při jízdě bezpečnostní pásy, v patnácti případech neměli řidiči v pořádku technický stav svého vozidla a tři řidiči jeli po dálnici D1 bez platné dálniční známky. Tři řidiči při kontrole nepředložili řidičský průkaz a dva nepředložili doklad o zákonném pojištění vozidla – tzv. povinné ručení,“ pokračuje Dana Čírtková.

Období dvouměsíčních letních prázdnin s sebou tradičně přináší z pohledu bezpečnosti a plynulosti silničního provozu celou řadu specifik. Proto dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu se zaměřením na všechny skupiny účastníků bude jednou z hlavních priorit policie v našem kraji pro celé letní období.

Nezapomínejte na autosedačky a přilby

„Z pohledu bezpečnosti a plynulosti silničního provozu patří letní prázdninové období mezi nejrizikovější v rámci celého roku, a proto by měli všichni účastníci, motorizovaní i nemotorizovaní, věnovat zvýšenou pozornost dodržování všech zákonem stanovených povinností a při jízdě se plně věnovat řízení vozidla. Při cestování s dětmi je důležité používat dětské autosedačky. V opačném případě hrozí riziko dopravních nehod,“ doplňuje další pravidla bezpečnosti Čírtková.

Často se v silničním provozu pohybují děti i dospělí na jízdních kolech nebo bruslích a zapomínají na používání ochranných prostředků, jako jsou cyklistické přilby, chrániče a především reflexní prvky. Lidé na jízdních kolech si musí uvědomit, že podle zákona je cyklista, který je mladší osmnácti let, povinen použít za jízdy ochrannou přilbu.

„Přilba je to jediné, co v případě pádu na komunikaci nebo při střetu s jiným vozidlem, chrání cyklistovi hlavu a v mnoha případech již přilba zachránila svému uživateli život. Je proto nutné používat přilbu i tehdy, pokud je cyklistovi více než osmnáct let,“ zmiňuje ještě k cyklistům mluvčí policistů.

Foto Drbna

Štítky policie, doprava, kontrola, alkohol, bezpečnost, provoz, silniční provoz, Kraj Vysočina, cyklista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté odhalili nepřipoutané řidiče, tři neměli dálniční známku. Jeden byl opilý | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.