Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Pro rybník Kachlička platí zákaz. Zhoršila se voda v dalších nádržích

Na Vysočině dnes hygienici vydali zákaz koupání pro rybník Kachlička na Havlíčkobrodsku, v jehož vodě je mnoho sinic. Kvalita vody se v druhé polovině měsíce mírně zhoršila v dalších čtyřech rekreačních nádržích. Čistou vodu si udrželo deset z 15 prověřených rybníků a přehrad v kraji. Teplota jejich vody se pohybuje od 22 stupňů do 24,8 stupně Celsia. Aktuální údaje dnes zveřejnila krajská hygienická stanice na webu.

Rybník Kachlička u obce Skála měl zhoršenou kvalitu vody od poloviny měsíce. Zákaz koupání tam teď hygienici vydali kvůli velkému množství sinic, výrazné překročení limitních hodnot zaznamenali i u chlorofylu. Voda v tomto rybníku je podle nich pro koupání nebezpečná, lidem by hrozilo akutní poškození zdraví.

Jen mírně sníženou kvalitu vody mají rybníky Ředkovec na Havlíčkobrodsku, přehrada Dalešice na Třebíčsku a na Žďársku rybník Domanínský a Pilská nádrž. Voda je v nich ale pro rekreanty pořád nezávadná.

Mezi vodní plochy s čistou vodou hygienici zařadili Břevnickou nádrž u Chotěboře, Malý Pařezitý poblíž Telče, zatopený lom v Horní Cerekvi, přehrady Sedlice a Trnávka na Pelhřimovsku i veřejné koupaliště Stejskal u Rouchovan. Na Žďársku mají čistou vodu novoměstské koupaliště a rybníky Medlov, Sykovec a Velké Dářko. Vyhledávaný rybník Velký Pařezitý je vypuštěný kvůli opravě hráze.

Zatímco například v dvousethektarovém Velkém Dářku nebo v rybníku Medlov měla voda tento týden teplotu necelých 22 stupňů Celsia, v přehradě Trnávka hygienici naměřili 24,8 stupně. Voda byla v Trnávce průhledná do víc než 2,5 metru, v lomu u Cerekve měla průhlednost přes tři metry.

Autoři | Foto Krajská hygienická stanice Jihlava

Štítky koupání, sezona, léto, voda, hygiena, rybník, Kraj Vysočina, nádrž, Kachlička, okres Havlíčkův Brod, Krajská hygienická stanice, Trnávka, okres Žďár nad Sázavou, Medlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Pro rybník Kachlička platí zákaz. Zhoršila se voda v dalších nádržích | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.