Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Noční bouřka na Vysočině: Na některých místech vznikly statisícové škody

Odčerpáváním vody, odstraňováním bahna a popadaných stromů se museli dnes v noci zabývat hasiči na Vysočině po nočních bouřkách. Měli asi 30 výjezdů, nejvíc v Polné na Jihlavsku, kde voda způsobila statisícové škody, a v Humpolci na Pelhřimovsku, kde se voda dostala do přízemních bytů. Bouřky omezily i železniční dopravu na Žďársku.

V Polné měli hasiči přes deset výjezdů. Voda podle starosty Jindřicha Skočdopole (nestraník) poničila místní komunikace i kanalizaci. Škodila i u rodinných domů. Následky nočních dešťů uklízí přes 20 zaměstnanců technických služeb. „Vzalo to asfalty, kanály, spadlo několik stromů, bylo zatopeno několik domů, i když ne drasticky. Na to, že byla bouřka někdy v noci, tak ještě teď se někde valí voda po silnicích," řekl dnes dopoledne starosta Jindřich Skočdopole.

Škody obec dokumentuje a bude je uplatňovat u pojišťovny. Pro postižené domácnosti zajišťuje přes hasiče možnost zapůjčení vysoušečů. „Škody budou určitě statisícové, ne-li větší, někde na silnici vůbec asfalt nezůstal, v jedné části se dostal lidem do zahrady a rozbil plot okolo ní," řekl starosta. Nejvážnější podle něho byla situace v ulici Pod Kalvárií.

PSALI JSME: Odčerpávání vody a bahna, popadané stromy. Hasiči se v noci kvůli bouřce nezastavili

V Humpolci na Pelhřimovsku napršelo podle informací na webu Povodí Vltavy zhruba hodinu po půlnoci přes 25 litrů na čtvereční metr. Podle Jiřího Fialy, tajemníka městského úřadu se voda dostala do několika sklepů a do přízemních bytů v nejníže položeném sídlišti Na Rybníčku.

Poničila i chodníky a v nedávno otevřeném parku Stromovka vyplavila čerstvě vysazené rostliny. „To jsou ale jen drobnosti, oproti tomu, co musí řešil ti, kteří mají vyplavené byty," řekl Jiří Fiala. Technické služby města už jim přistavily kontejnery na poničené vybavení bytů. Pracují také na čištění komunikací.

Kvůli poruše na zabezpečovacím zařízení způsobené bouřkou byla ráno v provozu mezi obcí Pohled a Žďárem nad Sázavou jen jedna ze dvou traťových kolejí. Vlaky nabíraly zpoždění. Provoz se podařilo dopoledne obnovit.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky bouřka, hasiči, výjezd, zásah, škoda, Kraj Vysočina, Polná, strom, okres Pelhřimov, Humpolec, okres Žďár nad Sázavou, okres Jihlava, Jiří Fiala, Povodí Vltavy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noční bouřka na Vysočině: Na některých místech vznikly statisícové škody | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.