Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Léto na Vysočině: Turisty čekají lepší koupaliště a také řada objížděk

Některá města na Vysočině zlepšila koupaliště, Jemnice dokončuje koupací biotop. V Novém Městě na Moravě návštěvníci najdou nový adrenalinový areál pro jezdce na kolech, takzvaný pumptrek, v bystřickém parku miniatur nové modely hradů. Někde ale v letní sezoně musejí počítat s omezením daným stavbami, třeba k rozhledně na Fajtově kopci se jezdí po objížďce kvůli nedávno zbouranému mostu přes dálnici D1. Turistické cesty mohou být místy poškozené v důsledku kácení v lesích.

Koupaliště v Moravských Budějovicích s novým dětským hřištěm zahájilo sezonu 1. června dětským dnem. Koupaliště v Lukách nad Jihlavou a jihlavský akvapark Vodní ráj plánují otevřít druhou červnovou sobotu, když bude hezky. Novinkou venkovní části Vodního ráje je nerezové brouzdaliště se skluzavkami za 3,9 milionu korun. V Jemnici na Třebíčsku bude od července sloužit nový koupací biotop, město stál kolem 28 milionů korun.

Z provozovatelů oslovených koupališť zatím oznámila zvýšení vstupného jen Třebíč, podle třebíčského starosty Pavla Pacala se nezvyšovalo od roku 2006. Cena jednotného vstupného stoupne u dospělých o 20 korun, u seniorů a dětí o deset. Dospělí budou platit 80 korun, senioři 60 korun a děti padesátikorunu. Na třebíčském koupališti Polanka ještě dělníci dokončují opravu skokanského bazénu a věže. Práce mají asi čtrnáctidenní zpoždění kvůli deštivému počasí, hotové mají být do 27. června.

Volně přístupná expozice

V parku miniatur v Bystřici nad Pernštejnem postaví modelář Zdeněk Brachtl vedle prvních pěti loňských modelů památek z okolí řeky Svratky v tomto roce dalších pět. V příštím týdnu dokončí model mohutného hradu Zubštejn a začne pracovat na dalším velkém modelu hradu Pernštejn. Venkovní expozice městského muzea je volně přístupná, řekla Eva Straková z muzea.

V některých místech ale poznamenají turistiku stavby. Objízdná trasa vede od května k rozhledně na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí. Rozhledna ve tvaru šroubovice je otevřená denně od 5:00 do 22:00, řekl Jiří Pálka z lyžařského klubu, který rozhlednu provozuje. Nový most nad D1 má stát do zimy.

Kemp u Řásné doplácí na vypuštění rybníka 

Kemp se čtyřmi desítkami chatek u Řásné na Jihlavsku doplácí na vypuštění vedlejšího rybníka Velkopařezitý, u něhož nechává Agentura ochrany přírody a krajiny opravit hráz. „Lidé se na to ptají a někteří pobyty ruší. Není to pro nás úplně příjemná situace," poznamenal provozovatel kempu Eduard Jakwerth. Lidé ale do kempu nejezdí jen kvůli rybníku, chatky jsou na léto z velké části zamluvené. Teď tam nocují třeba školy v přírodě.

Pěší turisté by měli počítat s dopady kůrovcové kalamity. „Poměrně často mi chodí fotky od lidí s kusy vykácených lesů," potvrdil Martin Pesler z krajské komise značení Klubu českých turistů. Někde by kvůli kácení mohly chybět značky, v lesích se navíc pohybuje hodně těžké techniky. „Cesty jsou kvůli tomu často dost poničené," řekl. Turistům doporučuje, aby měli mapu. Značených turistických tras je na Vysočině 3200 kilometrů.

Autoři | Foto Vodní ráj / Facebook

Štítky rekreace, turistika, Vysočina, koupání, objížďka, doprava, koupaliště, Kraj Vysočina, les, hrad, Jemnice, Dálnice D1, Nové Město na Moravě, Pavel Pacal, Moravské Budějovice, Luka nad Jihlavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto na Vysočině: Turisty čekají lepší koupaliště a také řada objížděk | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.