Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Léto na Vysočině zpestří především hudební festivaly. Přijede Tata Bojs nebo Bára Poláková

Letní kulturní akce na Vysočině budou především hudební. Své pevné místo v hlavní turistické sezoně mají už 37 let původně folkové Prázdniny v Telči. Po čtyřiatřicáté se budou konat Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou. Vážnou hudbu nabídne festival v Jaroměřicích nad Rokytnou, jehož hvězdami budou sopranistky Emilia Diakopuluová z Řecka a Sara Cortolezzisová z Itálie. Ještě před začátkem letních prázdnin zpestří kulturní program v krajské Jihlavě Setkání hornických měst a obcí ČR, které bude město hostit znovu po deseti letech.

Jihlavské Havíření naplánované na 21. až 23. června bude podle pořadatelů největší v historii. Jeho součástí bude havířský průvod, který patří mezi nejcennější projevy tradiční lidové kultury na Vysočině s historií sahající k roku 1799. Průvod letos obohatí asi 25 delegací a 600 havířů z hornických měst z celé republiky. Havíření bude zároveň 23. setkáním hornických měst a obcí, jehož kulturní program bude na čtyřech scénách. Hrát budou i kapely Žlutý pes, Yo Yo Band nebo Bee Bend. Zazpívá Naďa Urbánková. Součástí programu bude také charitativní běh na podporu hospice Bárka.

První koncert Prázdnin v Telči zazní 26. července. Hrát bude Ondřej Havelka a Melody Makers. Až do 11. srpna pořadatelé připravili 17 koncertů na nádvoří zámku, pohádky v zámeckém parku, odpolední koncerty na náměstí Zachariáše z Hradce a noční klubové koncerty v Panském dvoře, kde vystoupí i Tata Bojs nebo Bára Poláková.

PSALI JSME: Vysočina bude příští rok hostit vrcholné sportovní akce i havíře. Přijede třeba Tomáš Klus

Festival v Náměšti nad Oslavou, který bude od 27. července do 3. srpna, letos zahájí maďarský houslista Félix Lajkó a polská skupina Volosi. Vystupovat bude i velšská harfenistka Catrin Finchová společně s hráči na harfu z Ameriky a Afriky.

Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského se bude v Jaroměřicích nad Rokytnou a dalších místech na Třebíčsku konat od 3. do 17. srpna. V loňském roce ho navštívilo asi 7500 lidí.

Mezi kulturními akcemi v kraji už se etabloval festival KoresponDance konaný ve Žďáru nad Sázavou od roku 2013. Je určený pro milovníky současného tance, pohybového divadla a nového cirusu. Letošní ročník bude od 12. do 14. července. Vystoupí na něm čeští i zahraniční umělci. Účinkovat bude také tanečnice a choreografka Agáta Jarošová nebo francouzská taneční skupina ZIG ZAG. Billy Mullaney a Niels Weijer si pro KoresponDance připravili nové představní Magic show, které na festivalu uvedou ve světové premiéře. KoresponDance začínal v roce 2009 v Praze. Později se přesunul do dalších měst. Ve Žďáru našel zázemí v tamním zámku.

Autoři | Foto Petr Skřivánek

Štítky kultura, léto, sezona, festival, prázdniny, Kraj Vysočina, Barbora Poláková, Tata Bojs, koncert, hudební festival, Telč, Jaroměřice nad Rokytnou, Náměšť nad Oslavou, Itálie, Řecko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto na Vysočině zpestří především hudební festivaly. Přijede Tata Bojs nebo Bára Poláková | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.